30 svobodných let aneb jak dosáhnout svobody i ve financích?

30 svobodných let aneb jak dosáhnout svobody i ve financích?

17. 11. 2019

  Redakce IBIS InGold

V minulém století si Česká republika prošla dvěma válkami a až moc dlouho trvajícím socialistickým režimem. Nyní však máme již 30 let svobodu slova, cestování i podnikání. Dnešní doba je ovšem velmi zmatená a je snadné se v ní ztratit. Obzvlášť mluvíme-li o financích. Dosažení finanční svobody je ale snazší, než se může zdát. Pojďme se podívat na 4 tipy, které mohou pomoci při cestě k nezávislosti.

 
 

Rozmyslet si, co skutečně potřebuji

Velmi často utrácíme velké množství peněz za věci, které doopravdy nepotřebujeme. Ještě častěji tak dokonce nečiníme z vlastní vůle, ale stáváme se oběťmi velmi dobrých obchodních strategií firem, jejichž produkty kupujeme. Saháme po novějších, větších, hezčích výrobcích, aniž bychom věděli, proč jsou vlastně lepší.
 
Každý rok si mnoho lidí kupuje nové modely mobilních telefonů, ale když mají odpovědět na otázku, v čem je o tolik lepší než ten loňský, nezvládnou odpovědět. Drobné rozdíly mezi dvěma generacemi technologických „hraček“ jsou, ale většinou nás stejně uspokojí jen do chvíle, než je další rok zase vystřídá jejich mladší verze.
 
Místo vaření kávy a oběda do práce si necháváme jídlo vozit až k počítači a v kavárnách necháváme stovky korun denně. A stejně jako u zmíněných mobilů ani tady nedokážeme odpovědět na to, v čem je taková káva lepší.
 
Rozmyslet si, za co utrácíme, neznamená neužívat si svobodného života. Jen vědět, kam putuje značná část našich pracně vydělaných peněz a uvědomit si, jestli chceme utrácet takové částky za zbytné věci. S tím také souvisí druhý bod.
 
 

Udělat si rozpočet

Fakt, že bez rozvahy utrácíme, jde ruku v ruce s tím, že si nedokážeme představit, kolik našich peněz takto posíláme pryč z peněženky. Uvědomíme si to, až když na konci měsíce koukáme na stavy svých účtů.
 
Stačí věnovat hodinu nebo dvě svého času a se vší upřímností sepsat, kam naše peníze putují. Často nás číslo překvapí a s otevřenou pusou jen sledujeme, do čeho jsme schopní peníze ukládat a kolik.
 
Když víme, co si kupujeme, můžeme se rozhodnout, co si kupovat nebudeme a zjistit, kolik tím za měsíc ušetříme.
 
 

Vybrat si správně, kam peníze uložím

Peníze, které nám zbydou po vyškrtnutí zbytečností z rozpočtu se vyplatí uložit někam, kde to má smysl. Vyplatí se zajít si pro pomoc ke svému finančnímu poradci, nebo si o investování zjistit více samostudiem.
 
Stručně řečeno, ideální je rozdělit peníze do tří větví, které si vzájemně „kryjí záda“. Třetinu uložit do rychlých a výnosných aktiv, jako jsou akcie, třetinu do nemovitostí a třetinu do dlouhodobě stabilní komodity, kterou může představovat zlato.
 
Zlato je historicky prověřené a funguje za každého počasí. Jeho cena se dlouhodobě zvyšuje, nepodléhá inflaci a ekonomické krize mu prospívají. Z dlouhodobého hlediska tak jistí peníze investované v ostatních dvou třetinách, cenných papírech a nemovitostech. Navíc již dávno není tak nedostupné. Spořit do zlata lze již se stokorunou měsíčně.
 
 

Investovat pravidelně

Jednorázová investice je skvělá. Daleko dostupnější a většinou i výnosnější je ale pravidelné ukládání peněz. Zlato je možné nakupovat pravidelně s iiplanem® (Inteligentní investiční plán). Za každou zaslanou platbu je pořízena část vybraného investičního slitku či mince. Průměruje se tak cena nákupu cenného kovu a snižují se rozdíly mezi jednotlivými vlnami investic.
 
Díky pravidelné investici je navíc možné investovat do vyšších hmotností investičních slitků a mincí a získat výhodnější cenu jednoho gramu zlata. Menší částka jednou za měsíc neotřese naším rozpočtem tolik jako obrovská jednorázová investice.
 
Investování do správných věcí dává smysl a přibližuje nás k finanční nezávislosti a svobodě. Již 30 let můžeme svobodně nakládat se svými penězi. Nakládejme s nimi dobře.
 
Základem všeho ale je myslet na budoucnost a vědět, že zlé časy mohou přijít dříve, než budeme připravení. Není na co čekat. Začít včas správně nakládat se svými penězi je důležité.
 
Pokud chcete začít zrovna se zlatem, sestavte si iiplan®. Pomocnou ruku Vám rád nabídne tým spolupracujících poradců nebo naše zákaznické centrum.

Začněte spořit ještě dnes!

Vybudujte si své rodinné bohatství a sbírejte úrodu ze své investice

Fortuna chci spořit