ABN AMRO: Hvězdy zlatu přejí

ABN AMRO: Hvězdy zlatu přejí

27. 07. 2020
IBIS InGold

Nízké úrokové sazby, záporné výnosy na amerických burzách nebo fiskální stimulace ve Spojených státech amerických i jinde ve světě tlačí cenu zlata stále výš. Přestože rychlý růst může zvyšovat kolísání cen jakékoliv investice, banka ABN AMRO předpovídá zlatu do konce roku zářnou budoucnost.

 

Z čeho banka při předpovědi vychází?

Prvním silným motorem, který nelítostně tlačí cenu zlata vzhůru jsou centrální banky. Jejich oficiální sazby se v drtivé většině zemí blíží nule a předpokládá se, že ještě dlouho stoupat nebudou. Většina centrálních bank navíc chystá kvantitativní uvolňování. Fed se do něj vrhnul po hlavě a s vlastními programy přichází i Evropská centrální banka a Japonská centrální banka.

Za druhé - zlato a jeho dlouhodobě rostoucí cena kontrastuje s kdysi oblíbenými dluhopisy, které lidem v současné době přinášejí negativní výnosy. Lidé samozřejmě nechtějí platit za to, že někomu půjčí peníze, a proto se zlato stává atraktivním zbožím.

A přestože například USA nemusí mít fakticky negativní výnosy na dluhopisech, jejich reálné sazby (sazby po zohlednění inflace) se pohybují v negativních číslech. To je třetí důvod, proč cena zlata poroste. Dokud totiž existuje možnost, že by FED přesunul svou energii do kontroly výnosové křivky (udržení výnosu v cílovém rozsahu díky nákupu státních dluhopisů), vzestup amerických reálných sazeb je velmi omezený.

Čtvrtým důvodem je velká stimulace ekonomiky ze strany vlád vyspělých zemí. V důsledku jejich zavádění státy počítají s velkými schodky ve svých rozpočtech. To samozřejmě investory znejistilo, a proto svou pozornost upnuli k bezpečnému přístavu v podobě zlata, čímž mu dali další prostor k růstu.

Poměrně pozitivně vyhlížející technické hledisko je pátým důvodem předpokládaného růstu ceny zlata. Každý sebemenší pokles ceny zlata se investorům jevil jako neopakovatelná příležitost k investici. Hranice 2 000 USD je na dohled a bude investory přitahovat, jako silný magnet.

Banka i přes všechny tyto vyhlídky počítá s určitým množstvím spekulantů, kteří by mohli zvýšit volatilitu ceny zlata. Každou korekci ceny ale banka vnímá jako otevření pomyslné vstupní brány novým zlatým investorům a příležitost pro nákupy zlata. Poté se, dle předpokladů banky, cena zlata dostane velmi rychle zpět a ještě výš.


Začněte spořit ještě dnes!

Vybudujte si své rodinné bohatství a sbírejte úrodu ze své investice

Fortuna chci spořit