Archeologové ukazují, že zlato má pořád ještě styl

Archeologové ukazují, že zlato má pořád ještě styl

09. 09. 2018

Redakce IBIS InGold

Zlato. Je s námi od pradávna, a protože v silách smrtelníků není tento kov vyrobit, naplňuje nás touhou. V dnešním uspěchaném světě je však možné narazit na názory, které tvrzení o touze vyvrací. Lidé, jež zastávají tyto myšlenky, často prohlašují, že zlato už vyšlo z módy. Archeologové ze severní Itálie však ukazují, že přestože tento kov není zrovna novinkou, má pořád styl.

V severoitalském městě Como, na místě, kde stálo divadlo Cressoni, se archeologům při jejich bádání poštěstilo. Během svého pátrání nalezli přes 300 zlatých mincí, uschovaných v kamenné nádobě. Divadlo vybudované v druhé polovině 19. století ukončilo činnost před více než dvaceti lety. Tým archeologů nejprve zajásal nad objevem staré kamenné karafy, až později zjistili, že jejich nález je ještě daleko větší. Karafa byla totiž plná přes 1500 let starých mincí.

 

Zdroj: CNN

Tyto peníze dle prvních odhadů pocházejí z dob Valentiniana III., Leona I., Antonio a z nich nejmladšího Libia Severa, který zemřel roku 474 n. l. V příštích dnech se bude nález podrobovat dalším výzkumům, aby se detailněji určil jeho původ.

„Ještě neznáme podrobnosti o historickém a kulturním původu nalezeného zlata, ale už teď víme, že nám tato oblast poskytla velký nález a já na to jsem velmi pyšný!“ prohlásil tisku italský ministr kultury Alberto Bonisoli.

Zlato představuje jeden z nejbezpečnějších způsobů, kam uložit své peníze, protože nepodléhá inflaci a svou hodnotu si zachovává. Cena drahého kovu sice v posledních letech padá mírně dolů, od roku 2000 si však zlato velmi polepšilo a jeho cena vzrostla o 358 %.

Zdroj: Forexlive


Začněte spořit ještě dnes!

Vybudujte si své rodinné bohatství a sbírejte úrodu ze své investice

Fortuna chci spořit