Bezpečně do zlata

Bezpečně do zlata

25. 06. 2015
IBIS InGold

25. června 2015, Praha - Možná jste v posledních dnech zaznamenali informace o tom, že se v České republice objevili podvodníci s falzifikáty zlatých investičních slitků. (Zdroj: http://www.policie.cz/clanek/danovy-unik-odhalil-padelane-zlato.aspx) Přestože padělány byly slitky švýcarského rafinéra Argor Heraeus, které nenabízíme, považujeme za vhodné alespoň krátce se k této problematice vyjádřit.

Investiční zlato nabízí svým majitelům mnoho benefitů a důvodů, proč ho zařadit do rodinných majetků a jsme přesvědčeni, že má své opodstatnění v každém spořícím portfoliu. Vše, co má vyšší hodnotu, ať už je to zlato, diamanty, šperky, obrazy, však přitahuje pozornost i různých nepoctivců, kteří se je pokouší napodobit nebo padělat. Pokud však dodržíte několik bezpečnostních zásad, máte 100% jistotu, že se budete těšit z prvotřídní kvality.


Investiční cenné kovy nakupujte pouze u ověřených prodejců s historií i referencemi na trhu. Je důležité vyvarovat se nákupu od neznámých osob, „garážových“ či čistě internetových společností, které mnohdy prodávají pouze přes své internetové obchody nebo aukce a po nákupu už jejich „prodejce“ ani samotnou společnost nenajdete.


Nekupujte investiční cenné kovy neznámého původu. Prestižní obchodník Vám bude garantovat, že jste prvním majitelem slitku, nebude prodávat slitky z výkupu. Sám bude slitky pořizovat od oficiálního výhradního dodavatele či rafinérie. Samozřejmostí bude i garance zpětného výkupu, kterou svým zákazníkům poskytne.


Velmi „výhodná cena“ je zpravidla velmi „velký problém“. Ceny kovů určuje vývoj obchodnování na burzách. Se zpracováním fyzických investičních slitků, cihliček či mincí jsou spojené náklady, a tak není velký prostor pro výrazné rozdíly v cenách obchodníků. Pod nákupními náklady jistě prodávat nemohou.
 

Z výše uvedeného je zřejmé, že je velmi důležitý výběr správného prodejce. Níže proto uvádíme návod, podle jakých kritérií ho najít.

 

10 zásad, jak vybrat dobrého dodavatele investičních cenných kovů

  1. Historie, tradice a zkušenosti

Prvním důležitým hlediskem je serióznost dodavatele. Kontrola spočívá v ověření délky působení. Po roce 2010 vzniklo velké množství „garážových“ obchodníků s cennými kovy.  Mnoho již zaniklo nebo zaniká. Zkušenosti a stabilní působení po dobu alespoň 10 let je základní předpoklad. Ideální je ověřit si důvěryhodnost obchodníka u klienta, který dlouhodobě v obchodě nakupuje. Nejriskantnější varianta je vybírat si sám na internetu.

  1. Výrobce

Stejně důležitý jako dodavatel je i výrobce slitků a mincí. I zde platí, že historie a tradice výrobce jsou zásadní. Jednoduchým hlediskem je pak celosvětový obchodní podíl. Pokud si vyberete výrobce, který je celosvětově nejvyhledávanější, jistě neuděláte chybu. Obliba výrobce je garancí kvality a zejména rychlé zpětné likvidity. Nejhorší variantou je investiční zlato nebo stříbro od lokální rafinerie necertifikované LBMA.  Dodavatel musí garantovat dodání od zvoleného výrobce. Pozor na obchody, kde dodavatel sám vybírá výrobce.

  1. Internet

Internetový obchod, respektive webová stránka bohužel neumí odlišit pravdivé a nepravdivé informace. Většina internetových obchodníků o sobě prohlašuje mnoho superlativů ve smyslu největší, nejzkušenější, nejlevnější a podobně. I zde samozřejmě platí to, že jediná informace, která je relevantní, je dlouhodobá vlastní zkušenost nebo zkušenost jiné osoby, které důvěřuji. Nenechte se zlákat marketingovými triky a hezkou grafikou.

  1. Cena

Pokud obecně platí přísloví „Nejsme tak bohatí, abychom si mohli kupovat levné věci“, tak v případě nákupu cenných kovů toto platí dvojnásob. Jestliže seriózní obchodník nakupuje nové slitky přímo ve značkové rafinérii, tak nikdy nemůže prodávat za výrazně nižší ceny, než jiný seriózní obchodník. Distribuční marže na cenných kovech jsou nízké a nedávají prostor k velkým rozdílům. Když tedy obchodník nabízí investiční cenné kovy stejného výrobce výrazně levněji, tak to mohou být pouze takové, které získal z výkupu nebo z černého trhu. Obojí přináší obrovské riziko pro kupujícího. Seriózní obchodník s cennými kovy garantuje kupujícímu prvodržitelství a slitky z výkupu prodává odděleně nebo vůbec.

  1. Fixace ceny

Investiční cenné kovy mají pohyblivou cenu, která je tvořena cenou na londýnské burze, kurzem měny a prémiem. Při výběru dodavatele investičních cenných kovů je potřeba hledat dodavatele umožňující transparentní stanovení konečné ceny. Nejhorší volba je ta, při které dodavatel fixuje cenu dle burzovní spotové ceny a zákazník neví, jaká bude konečná cena, za kterou mu dodavatel zboží zafixuje. Naopak seriózní přístup je, pokud dodavatel objednané investiční cenné kovy zafixuje v okamžiku objednávky a poskytne zákazníkovi rozumný časový prostor k provedení úhrady. Obecně je pak nutné věnovat velkou obezřetnost placení „záloh“ a sankcím či storno poplatkům, které obchodník účtuje, pokud zákazník odmítne dodatečně stanovenou cenu objednávky. Seriózní obchodník žádné sankce ani stornopoplatky nemá.

  1. Výkupní ceny

Stejně důležité, ne-li důležitější než prodejní ceny jsou ceny při zpětném výkupu. Pokud obchodník tyto ceny aktuálně nezveřejňuje nebo se jimi neřídí, není dobré u něj nakupovat. U výkupní ceny je důležitá její výše, respektive takzvaný spread, tedy rozdíl mezi prodejní a výkupní cenou. Stejně důležitá je také rychlost zpětného výkupu (likvidita) a případně logistická obtížnost realizace zpětného výkupu. Nepřijatelné je, pokud dodavatel vykupuje pouze formou osobní návštěvy a výplatu za zpětný výkup provádí za více než 10 dnů.

  1. Poplatky

Poplatky, zejména skryté poplatky, jsou velmi nečestnou taktikou neseriózních obchodníků s cennými kovy. Na první pohled skvělá cena investičních cenných kovů od prestižního výrobce je nakonec díky různým poplatkům mnohem vyšší, než u poctivého obchodníka. Pozor na zprostředkovatelské poplatky, vysoké poplatky za expedici, poplatky za fixaci atd. Jediný oprávněný poplatek je expediční, který by u menších objednávek neměl být vyšší než 100 Kč a u velkých pak maximálně několik stokorun. Veškeré ostatní režie slušný obchodník s cennými kovy neúčtuje samostatně, ale jsou obsaženy v ceně investičních cenných kovů.

  1. Spoření – obchodní model 

K dispozici jsou dva základní modely spoření. V jednom modelu spořím na předem nestanovenou gramáž a cenné kovy všech klientů jsou deponovány v nespecifikované gramáži v sejfu dodavatele. V druhém modelu si předem stanovím gramáž a každý slitek nebo mince je neprodleně expedována do mých rukou. Zde se musí každý sám rozhodnout, zda je bezpečnější a výhodnější mít své fyzické cenné kovy u dodavatele nebo je mít ve svém držení. Pro obchodní model „vše u dodavatele“ hovoří bezstarostnost. Je však jako vždy za cenu rizika spojeného s krachem dodavatele či zpronevěrou majetku klientů. V modelu „cenné kovy v mých rukou“ je toto riziko eliminováno, musím je však bezpečně sám uložit. Seriózní dodavatel nabízí to dobré z obou modelů. Standardní je okamžitá expedice do rukou klienta, ale pokud se klient rozhodne své cenné kovy ponechat u dodavatele, tak dodavatel depozituje každý slitek nebo minci klienta odděleně a kdykoliv mu je obratem vyexpeduje.

  1. Spoření – fixace ceny, poplatky

Poctivý obchodník fixuje zákazníkům investiční cenné kovy za stejnou cenu jak pro jednorázový nákup, tak i pro spoření. Postupná fixace při spoření je pro dodavatele administrativně, logisticky i technicky nákladnější. Klient díky spoření do vyšších gramáží získává výraznou výhodu nižší ceny, a to v řádu desítek procent. Proti tomu zpravidla při spoření platí poplatky. I zde je však důležité jaké a v jaké výši. Nejobvyklejším poplatkem je vstupní poplatek. Ten dosahuje řádu několika procent z ceny kovů. Doporučení při výběru spořícího programu je vybrat dodavatele, který má jednoduchou a přesně definovanou poplatkovou politiku. Čím méně poplatků, tím lépe. Ideální je pouze vstupní poplatek, který je i v průběhu spoření postupně vratný. Poplatky za expedici by měly být stejné s jednorázovým nákupem. Jakékoli další poplatky u spoření do cenných kovů dále znepřehledňují nákladovost pro klienta.

  1. Spoření – flexibilita

U spoření platí všechny zásady stejně jako pro jednorázový nákup. Spoření se zpravidla sjednává jako mnoholetý program, a proto je důležitá flexibilita – nejen možnost změny adresy pro zasílání investičních cenných kovů, ale i osoby klienta, možnosti kdykoli zvýšit nebo snížit pravidelné platby, přestat platit nebo naopak zaslat mimořádnou platbu. To vše pochopitelně bez poplatků nebo ztrát benefitů. Důležité rovněž je, od jaké hodnoty dodavatel provádí fixaci a s jakou přesností. A v neposlední řadě, jaký poskytuje informační standard. Optimální je potvrzení každé platby klienta formou konfirmace s celkovým přehledem. Rovněž důležitá je šíře zákaznické podpory, tedy zda dodavatel informuje své klienty o situaci na trhu komodit, ekonomických souvislostech, zda má k dispozici profesionální zákaznickou linku atd.


Začněte spořit ještě dnes!

Vybudujte si své rodinné bohatství a sbírejte úrodu ze své investice

Fortuna chci spořit