Cena zlata roste exponenciálně. Jakých hodnot se investoři dočkají?

Cena zlata roste exponenciálně. Jakých hodnot se investoři dočkají?

28. 08. 2020
IBIS InGold

Šíření nemoci COVID-19 otřáslo nejen zdravím lidí, ale i trhem. Ty nejzásadnější dopady nás velmi pravděpodobně teprve čekají, ale již při první vlně se hospodářské podmínky zásadně proměnily. Fakt, že se šíření epidemie nepodařilo zabránit ani v USA, pomohl rychlému a stále pokračujícímu pádu amerického dolaru, a to až do bodu, kdy se jeho pozice jako silné světové rezervní měny začíná otřásat.

 

Je však nepsaným pravidlem, že pády na jedné straně doprovází vzestupy na straně druhé, a tak se podařilo překonat některé dosud platné rekordy. Burzovní cena zlata poprvé v historii dosáhla, a dokonce překonala psychologickou hranici 2 000 USD za trojskou unci. (pozn. zlatý uncový slitek Lady Fortuna se prodával za 52 928 CZK /1 963 EUR). Podle analýz však růst ceny není u konce, cena zlata se velmi brzy může podívat na hodnotu 2 500 USD (pozn. cena slitku Lady Fortuna by se při aktuálním kurzu vyšplhala na 64 700 CZK / 2 300 EUR).

„Když začnou investoři lačnit po zlatě. Jeho cena začne růst exponenciálně rychleji, než je tomu u ostatních drahých či jiných kovů,“ komentoval překonané rekordy analytik Heath Jansen ze Citigroup. „Velmi brzy může nastat situace, kdy dluhové problémy evropských států a fiskální politika Spojených států, vyžene zlato na 2 500 USD.“

 

Ještě optimističtější odhady?

Špičkový analytik Dan Popescu předpověděl na IGTV v rozhovoru s Jeremym Naylorem důležitý restart měnového systému.

Prohlásil, že by žlutý kov mohl do pěti let dosáhnout hodnoty 5 000 USD (pozn. Lady Fortuna by se podívala na cenu více než 129 000 Kč / 4 700 EUR) za trojskou unci. Na růstovou cestu zlato povedou převážně ekonomické (ale i společenské) důsledky koronavirové krize. Současné podmínky mohou způsobit „výbuch státních dluhů“, načež zásahy centrálních bank znehodnotí velké měny jako je dolar, euro nebo libra, čímž se cena drahého kovu v budoucích letech prudce zvýší.


Začněte spořit ještě dnes!

Vybudujte si své rodinné bohatství a sbírejte úrodu ze své investice

Fortuna chci spořit