Commerzbank: Zlato bude stát na konci roku 1 300 USD za unci

Commerzbank: Zlato bude stát na konci roku 1 300 USD za unci

01. 09. 2018

Redakce IBIS InGold

Analytici německé banky Commerzbank uvedli, že zlato je nyní připraveno na růst a předpokládají, že do konce roku bude jeho cena na úrovni 1300 USD za jednu unci a v roce 2019 by mohla atakovat hodnotu 1500 USD za unci.

Zároveň upozorňují na to, že cena zlata v současné době prodělává velmi podobný vývoj jako v roce 2008, kdy začínala finanční krize. Zlato také zpočátku ztratilo skoro 200 USD na unci a kleslo až k hodnotě 700 USD. Nicméně, do prosince 2009 jeho cena vzlétla na 1200 USD a do konce roku 2010 to bylo již 1400 dolarů a následně cena zlata vystoupala až k hranici 1900 dolarů za trojskou unci. 
 
Snížení ceny v roce 2018 je dáno především stále sílícím dolarem, neustálým růstem amerického akciového trhu, oslabováním měn rozvíjejících se států a také spekulativními výprodeji zlata. 
 
Dolar posílil za poslední měsíce na svá roční maxima, a to mělo zásadní vliv na zlato, které se chová k dolaru většinou inverzně -  při poklesu hodnoty dolaru zlato roste a obráceně. Dolar posiluje díky stále se zvyšujícím úrokovým sazbám ze strany FEDu. 
 
Jediné, co zlato potřebuje k růstu, je nějaký spouštěč. Analytici německé banky uvádějí, že takovým spouštěčem může být korekce akciových trhů nebo konec posilování dolaru.
 
Korekce na akciích by musela být dost hluboká, případně trvat déle než jen několik dní. Dle vyjádření Commerzbank je pravděpodobnější konec posilování dolaru. Pravidelné zvyšování úroků ze strany FEDu již nebude v roce 2019 tak časté a také Evropská centrální banka skončí s politikou levných peněz. 
 
Analytici banky doslova uvedli: „Podle našeho názoru zlato kleslo příliš hluboko. Současná cena neodráží aktuální politickou i ekonomickou nejistotu.“ Do konce roku očekávají cenu na úrovni 1300 USD za trojskou unci a v roce 2019 na úrovni 1500 USD. 

Začněte spořit ještě dnes!

Vybudujte si své rodinné bohatství a sbírejte úrodu ze své investice

Fortuna chci spořit