Goldman Sachs předpovídá až 38% nárůst ceny zlata

Goldman Sachs předpovídá až 38% nárůst ceny zlata

26. 07. 2021
IBIS InGold

Centrální banka Spojených států amerických FED se dost možná zmýlila. Ve svých předpovědích totiž brala zvyšující se inflaci jako chvilkový jev, který brzy odezní, stejně jako mírné nachlazení. Podle současných predikcí má ale současná ekonomika co do činění s pořádnou epidemií.

Index spotřebitelských cen (CPI) se v USA vzdálil od veškerých predikcí. CPI vzrostl oproti minulému roku na 5,4 %, což je navýšení o 0,4 % oproti minulému měsíci a výrazně více, než bylo odhadovaných 4,9 %. Tato čísla jsou nejvyšší za posledních třináct let a vypadá to, že inflace hned tak neodezní. Otázkou tedy je, jak se proti dlouhotrvající inflaci bránit?

Zvykem bylo přesunout úspory do bezpečného investičního přístavu, kterým bývaly vládní dluhopisy. Těm ale rostoucí inflace výrazně snižuje skutečné výnosy. Ty jsou nyní dokonce na záporných hodnotách. Je proto nutné hledat jinou alternativu. Podle mnohých by dluhopisy mohly být nahrazeny v současnosti populárními kryptoměnami.

 

Vyplatí se zajištění kryptoměnami?

Před virtuální měnou navzdory její oblíbenosti varuje například banka Goldman Sachs: „Kryptoměny jsou stále velmi daleko od toho, aby se staly dlouhodobým ochráncem majetku, kterým je v současnosti například zlato.“

Někteří analytici, jako je předseda Guggenheim Investments Scott Minerd, dokonce nejsilnější kryptoměně Bitcoinu předpovídá další silný pád, při kterém by se jeho cena měla snížit až na 10 000 USD.

 

Napnutý akciový trh

Oproti padajícím kryptoměnám a státním dluhopisům s velmi nízkým reálným výnosem je akciový trh v USA na vrcholu. Od začátku roku 2021 do něj přiteklo rekordní množství peněz, které násobně prorazilo všechna dříve postavená maxima. Investoři se tak v současnosti mohou jenom domnívat, jak dlouho ještě rostoucí ceny vydrží.

Scénáři, při kterém akciové trhy padnou, věří podle ankety Bank of America pouhá 3 % zúčastněných. Trh, zdá se, nikdy nebyl tak býčí, jako je v současnosti. Ovšem, jak je známo, když jsou všichni na jedné straně lodi, je možné, že se bárka převrhne. A právě proto je třeba být na akciových trzích opatrnější.

Jako nejsilnější aktivum se při boji proti inflaci i nadále jeví drahé kovy, především pak fyzické zlato. Podle analýzy Goldman Sachs je teď výrazně pod cenou. Banka předpovídá cennému kovu vzrůst okolo 38 % až na hodnotu 2 500 USD za trojskou unci, což odpovídá tomu, že by se zlatý slitek Fortuna prodával za přibližně 63 500 Kč.

K tomuto vývoji ceny zlata dojde za předpokladu, že míra inflace i nadále poroste. Pokud bude inflace v nadcházejícím období spíše mírná a ekonomika se bude postupně zotavovat, cena zlata podle odhadu Goldman Sachs vzroste přibližně o 10 %.

Banka svou analýzu uzavřela slovy: „Nad vývojem globální ekonomiky stále visí obrovský otazník. Právě proto je nákup zlata dobrou strategií, jak se zabezpečit před potenciální rostoucí inflací a riziky spojenými s volatilitou trhů.“

Drahé kovy tedy nadále chrání finance před krizí a status ochránce jim ještě nějakou dobu zůstane. A ať už bude inflace mírná, nebo stále vyšší, je nákup fyzického zlata rozumným krokem k ochraně peněz a finanční nezávislosti.


Začněte spořit ještě dnes!

Vybudujte si své rodinné bohatství a sbírejte úrodu ze své investice

Fortuna chci spořit