Goldman Sachs: Zlatu by se mělo příští rok dařit. Pomůže mu Trump i Brexit

Goldman Sachs: Zlatu by se mělo příští rok dařit. Pomůže mu Trump i Brexit

05. 12. 2018
IBIS InGold

V minulých několika měsících i v celém letošním roce prožíval žlutý kov drobnou krizi, které se neubrání žádná komodita. Investoři jej přehlíželi. V novém roce se však, stejně jako lidem, otvírá i zlatu nová cesta ke slávě, lemovaná příležitostmi. V blízkých několika měsících by měly ceny komodit podle společnosti Goldman Sachs vyskočit o 17 %. Současné politické podmínky jim vhání dobrý vítr do plachet.

Může za to Trump!

Postava amerického prezidenta Donalda Trumpa, nejspíš kvůli ostrým výrokům a jednoznačným postojům, nenechává nikoho chladným a svádí se na něj vina napříč tématy. Pro investory je ale stěžejní obchodní válka Spojených států amerických a Číny, která znamenala nejistotu v různých oblastech trhu. Nikdo nevěděl, jak na tom jeho investice bude zítra. Americké akcie však prosperovaly. To neplatilo pro zlato, defenzivní aktivum, které posilujícím dolarem trpělo.
 
Na schůzce G20, dvaceti nejmocnějších ekonomik světa, v argentinském Buenos Aires, ale uzavřel nejmocnější muž světa s čínským prezidentem Si Ťin-pchingem předběžnou dohodu, která by mohla vést ke zmírnění, či dokonce ukončení trvající obchodní války mezi velmocemi. Od 1. ledna nebudou podle BBC News platit žádná nová dovozová cla a oba ekonomičtí velikáni budou pokračovat v jednání o dalších společných krocích.
 
U americké ekonomiky lze podle Investing News očekávat zpomalení růstu, což donutí investory po celém světě diverzifikovat své finance do více zdrojů a uchylovat se do klidnějších vod. „Potřeba diverzifikace se dostane do pozice jedné ze základních součástí tvorby portfolií,“ řekl analytik společnosti Goldman Sachs. „Pokud se růst americké ekonomiky zpomalí tak, jak předpokládáme, defenzivní aktiva se v očích investorů zatraktivní.“
 
Kolem dluhopisů, doposud nejběžnějšího bezpečného přístavu, ale bude nebezpečně chodit předpokládaná inflace, a proto budou muset uvolnit místo na trůnu novému králi – zlatu. Tomu pomáhá i poptávka centrálních bank, z nichž některé začaly nakupovat zlato jako pojistku už v roce 2012.
 
 

Odchod Británie, příchod zlata

Na druhé straně Atlantiku jsou investoři také neklidní. Může za to projednávaný brexit. V současnosti nejpravděpodobnější varianta tzv. tvrdého brexitu by podle mnohých ekonomů znamenala začátek velké nestability na trhu. Slova ekonomických expertů jsou ale často přehlušena výroky populistů, a proto se dnes i velká část obyvatel Velké Británie přiklání k nekompromisnímu řešení odchodu.
 
Výhodou je, že i podobné situace znamenají pro zlato otevřené dveře. Jak jsme již několikrát psali, nepříznivé situace v ekonomice vedou investory k hledání „bezpečných přístavů“. A co se v případě nerovnováhy na finančním trhu stane oním přístavem? Bude to zlato. To už minulý týden v reakci na okolnosti v zemi břitkého humoru (a klesající měnu USA) zlehka „pošplhalo“.
 
 

Zlatá éra pro zlato i jiné komodity

Nákupní horečka přichází (a u defenzivních aktiv o to víc) až po delším monitoringu trhu. Tato fáze je ale teď nejspíš u konce a investoři by měli začít nakupovat zlato, ale i jiné komodity. „Věříme, že oproti cenným papírům nabízejí komodity dlouhodobou stabilitu. Očekáváme vzestup poptávky po zlatě a ropě,“ komentoval minulý týden předpověď Goldman Sachs její analytik.
 
Minulý týden sice padaly ceny ropy kvůli velké nabídce a kovy si pohoršily v závislosti na obavách z dalšího vývoje války USA – Čína. Tyto obavy se nicméně na konci minulého týdne vyvrátily.
 
Goldman Sachs také předpokládá další převahu palladia nad platinou. Analýza se opírá o nedostatečné zásobování trhu palladiem po ukončení dodávky z Ruska mezi lety 2012 a 2013. Pro situaci navíc mluví fakt, že využití platiny v dieselových vozidlech (stejně jako ve šperkařství v Číně) ztrácí své postavení.
 
Kovy jako takové budou v příštím roce neodmyslitelnou součástí investičních portfolií. Zlato pomalu stoupá a krůček po krůčku se zotavuje z ran, které tento rok utrpělo. Pořád je sice o 6 % levnější než minulý rok (k 26. listopadu), ale jistými malými kroky si brázdí cestu k odrazovému můstku, který povede ke skoku v roce 2019.

Začněte spořit ještě dnes!

Vybudujte si své rodinné bohatství a sbírejte úrodu ze své investice

Fortuna chci spořit