Investiční guru: Portfolio by mělo obsahovat 5-10 % zlata

Investiční guru: Portfolio by mělo obsahovat 5-10 % zlata

13. 11. 2018
IBIS InGold

Centrální banky v poslední době ovládly ekonomiku. Úrokové sazby jsou velmi nízko.  Monetární politika už nemá moc prostoru k dalšímu rozpínání. Až nastane pokles ekonomiky, banky budou mít ruce svázané a neubrání se krizi. Situace je podobná roku 1937, kdy finanční krize způsobila velké rozdíly v bohatství, které zapříčinily nástup populismus k moci. Společnost je v krátkodobém dluhovém cyklu už devět let a dlouho válčí i s dluhy dlouhodobými. Tak zhodnotil současnou ekonomickou situaci investiční guru Ray Dalio v rozhovoru pro televizi ET Now a poradil divákům, jak investovat.

Ray Dalio je investor, který je známý svými neotřelými postupy a myšlením „out of box“. Svůj největší úspěch zažil s hedge fondem Bridgewater Associates.

Soukromým investorům Dalio doporučil diverzifikovat. Investor při tomto procesu rozdělí své finance do několika rozličných aktiv, které si vzájemně kryjí záda. Předchází se tak riziku velké ztráty a zároveň se neriskují nízké výnosy. Diverzifikaci je třeba provádět napříč měnami, zeměmi i aktivy. Doporučuje odklonit se od aktiv závislých na dluzích, na vytištěných penězích nebo na výši úrokových sazeb.

Vypadá to, že Ray Dalio nemá důvěru v mnohá aktiva. Nemá rád akcie. Nesnáší dluhopisy. Nelíbí se mu dolar ani euro. Neinvestuje do „mainstreamových“ aktiv. Zlato se mu ale díky svým vlastnostem líbí a doporučuje začít s 5-10 % tohoto kovu v  portfoliu s tím, že toto rozmezí bude navyšováno dle vývoje ekonomiky.

Nejdůležitějším cílem je dosažení vyváženého portfolia. Přesně na tomto principu investuje Bridgewater ve svém All-Weather-portfoliu (portfoliu „do každého počasí“).

Ve svém portfoliu má Dalio uloženo 6-7 % ve zlatě. Investuje ale i na rozvíjejících se trzích. Na amerických burzách nakupuje akcie, dluhopisy i ETF amerických společností. Ostatní akcie a dluhopisy nenakupuje.


Začněte spořit ještě dnes!

Vybudujte si své rodinné bohatství a sbírejte úrodu ze své investice

Fortuna chci spořit