Jaký bude vývoj rezerv národních bank? Zlato má větší šance než Bitcoin, uvádí analytici

Jaký bude vývoj rezerv národních bank? Zlato má větší šance než Bitcoin, uvádí analytici

27. 04. 2022
IBIS InGold

Konflikt na Ukrajině je bez pochyby jedním z nejzávažnějších konfliktů za dlouhou dobu. Nikdo nepředpokládal, že by v Evropě mohlo k něčemu podobnému dojít. To, co se aktuálně na východě Evropy děje, bude mít podle analytiků velké dopady na finanční trhy i geopolitickou situaci ještě několik dalších let.

„Výsledky naší analýzy naznačují, že dojde k dramatickému růstu ceny zlata a Bitcoinu,“ píší analytici fondů VanEck Natalia Gurushina a Eric Fine ve své zprávě. Předpokládají, že by se zlato mohlo dostat až na 31 tisíc USD za trojskou unci. Analytici přitom poukazují na to, že tradičním rezervním aktivem národních bank budou právě drahé kovy.

Kvůli vypjaté geopolitické situaci a změně světových finančních trhů vypracovala společnost VanEck scénář, který se může v příštích letech dost dobře proměnit v realitu. Tyto analýzy vznikly na základě porovnání současných zlatých rezerv a celosvětové nabídky peněz.

„Některé země do tabulky nezapadají, třeba Japonsko má hodně peněz v oběhu a málo zlata, podobně jako Británie nebo Čína,“ komentují analytici situaci na poli centrálních bank, které minulý rok zásadně zvyšovaly své zlaté rezervy. Centrální banky ale podle analytiků budou potřebovat své rezervy znovu navýšit, aby zvýšily celkovou ekonomickou stabilitu jednotlivých zemí. Předpokládá se, že v budoucnu sáhnou právě po zlatu, populární kryptoměny takovou šanci prý nemají.

Gurushina a Fine však ve zprávě několikrát zopakovali, že jejich výhled je založen na extrémních scénářích. Ty mají stanovit spíše výchozí bod diskuze o vývoji rezerv centrálních bank. Poznamenali, že pravděpodobnosti aplikované v jejich prognóze je třeba silně zvažovat a subjektivně upravit.

„Například investor, který vidí 10% šanci, že se zlato stane hlavním rezervním aktivem, by mohl říci, že cena podle našeho „extrémního scénáře“ ve výši 31 000 USD za unci představuje očekávanou cílovou cenu 3 100 USD za unci,“ uvedli ve zprávě.

Investorům do fyzického zlata by naplnění „extrémního scénáře“ přineslo zvýšení ceny zlatého uncového slitku Lady Fortuna až k 800 000 Kč. Naplní-li se „extrémní scénář“ z 10 %, může se cena uncové Lady Fortuny pohybovat kolem hodnoty 80 000 Kč. Takto dramatický nárůst ceny zlata naznačují výsledky analýzy společnosti VanEck.


Začněte spořit ještě dnes!

Vybudujte si své rodinné bohatství a sbírejte úrodu ze své investice

Fortuna chci spořit