Morris vypočítal cenu zlata do roku 2030. Cena trojské unce může vzrůst až na 7 000 USD

Morris vypočítal cenu zlata do roku 2030. Cena trojské unce může vzrůst až na 7 000 USD

19. 06. 2020
IBIS InGold

Investoři po celém světě jsou překvapeni. Zlato se totiž dostalo na vedoucí pozici mezi investicemi. Porazilo tak akcie na rozvinutých i rozvíjejících se trzích. Skvělou zprávou je, že pokud jste do žlutého kovu na začátku 21. století investovali 100 USD, nyní máte skoro 6x tolik. V dalších deseti letech na něm ale vyděláte ještě mnohem víc. Ekonom Charlie Morris předpovídá, že do roku 2030 bude trojská unce zlata stát více než 7 000 USD.

 

Když se podíváme zpátky do roku 2000 spatříme hlavní hnací motor ceny drahého kovu. Tím je snižování reálných sazeb, kdy se Spojeným státům americkým snižovaly výnosy jejich dluhopisů o očekávanou míru inflace. Ty nedávno dosáhly dokonce negativních čísel. Proto není žádným překvapením, že se zlato stalo velmi populárním. O něco větším překvapením ale je, proč se prodávalo tak levně…

 

Zlato jako rosnička pro inflaci

„Od začátku tisíciletí se cena zlata pohybovala pod hranicí jeho reálné hodnoty, která je určena mírou inflace a úrokových sazeb. Svoji reálnou cenu zlato překročilo v roce 2008, v roce 2011 dosáhla pomyslného stropu, ze kterého pár let ustupovalo. Nyní se může vrátit zpět,“ komentuje vývoj ceny zlata Morris.

Zlato podle Morrise představuje bezpečný přístav, ale hlavně v době krizí, když jdou reálné výnosy dolů a inflace stoupá. Ovšem i opačnému jevu — deflaci — se dokáže kov velmi rychle přizpůsobit, což je známkou kvalitního aktiva. „Zlato má úžasnou schopnost předpovědět inflaci dřív, než přijde, a jakmile zase ustoupí, zlato se stáhne a nechá prostor ostatním investicím, aby mohly růst.“

Takto ji předpovídalo i mezi roky 2000 a 2005, kdy jeho cena velmi rostla stejně jako mezi roky 2008 a 2011. Na začátku roku 2018 se začala cena zlata opět probouzet, což nás přivádí až do přítomnosti a příštího roku, kdy by podle Morrise měla přijít další větší vlna inflace.

„Zlato už nyní kompenzuje současnou míru inflace. Reaguje na reálné sazby, které ukazují hodnotu hotovosti.“

 

Proč cena zlata do roku 2030 tak vzroste?

Zde je důležité vzít v potaz tři hlavní faktory, které cenu žlutého kovu ovlivňují. První z nich je míra inflace (kterou lze ovšem těžko přesně předpovědět), reálné sazby představují druhý faktor a třetí je právě cena zlata v poměru k reálné hodnotě.

„Inflaci je těžké přesně předpovědět. Proto to vezmu jednoduše,“ píše ve své předpovědi Morris. „Pokud je za poslední dekádu průměrná míra inflace 4 % ročně, dostaneme se od roku 2018 do roku 2030 na 48 %.“

Pokud je tedy míra inflace okolo 4 % a FED zachová úrokové sazby na současné úrovni, reálná hodnota zlata se do roku 2030 dostane na 4 124 USD.

A nakonec cena zlata na burze v poměru k reálné hodnotě. Cena zlata v roce 2011 reálnou hodnotu převyšovala o 50 %. „Vzhledem k tomu, jak hluboká krize se předpokládá, je fér tvrdit, že výše ceny zlata bude dosti podobná.“ Oproti dnešku tedy Morris předpokládá nárůst tohoto poměru o 21 %.

Právě na výše zmíněné faktory je potřeba se racionálně dívat, pokud chceme předpokládat vývoj ceny zlata. Na základě Morrisových předpokladů by se měl žlutý kov se svou cenou dostat v roce 2030 na 7 370 USD za trojskou unci.

Charlie Morris je analytik a ekonom, který působí v investičním fondu Atlantic House. Předtím pracoval ve finanční skupině Newscape a také v investičním fondu banky HSBC. Vždy měl na starosti správu diverzifikovaných portfolií.

 

Zdroj: THE RATIONAL CASE FOR $7,000 GOLD BY 2030 


Začněte spořit ještě dnes!

Vybudujte si své rodinné bohatství a sbírejte úrodu ze své investice

Fortuna chci spořit