Možný konflikt mezi USA a Íránem prospívá žlutému kovu

Možný konflikt mezi USA a Íránem prospívá žlutému kovu

29. 06. 2019

  Redakce IBIS InGold

„Nastávají obrovské změny,“ prohlásil Adrian Day, prezident společnosti Annapolis, která spravuje majetek bohatým Američanům, o aktuální situaci, která halí zlato. To minulý týden stouplo na cenu 1 400 USD za trojskou unci. To je skok, který naposledy učinilo před šesti lety. Důvody jsou stále stejné - nestabilní ekonomická situace a očekávaný propad ekonomiky. Investoři, inovátoři i banky se teď navíc bojí možného vojenského konfliktu mezi USA a Íránem.

 
 
 
Podle společnosti Citigroup by měl žlutý kov během následujících dvanácti měsíců vyšplhat až na 1 500 USD, či dokonce 1 600 USD. Jednalo by se o další velký cenový nárůst. K tomuto stanovisku se na konci minulého týdne připojila i Australia and New Zeland Banking Group.
 
„Jedinou hrozbou by zde mohl být FED, pokud by se neřídil předpovídaným snižováním úrokových sazeb. V bance UBS předpovídáme pro letošek dvě snížení, ceny na trhu ale nasvědčují třem,” konstatuje výkonný ředitel přes komodity a zahraniční měnu UBS Group Wayne Gordon.
 
Kontrakty na zlato s dodáním v letošním srpnu minulý týden navýšily svoji cenu o 4,1 %. Byl to nejúspěšnější týden pro zlato od dubna 2016. Hlavním hnacím motorem je nedávno vzniklý spor mezi Íránem a USA, který by mohl vyústit až v otevřený konflikt.
 
Kvůli tomu dolar v posledních dnech naráží. To tvrdí Bob Haberkorn, stratég chicagských RJO Futures. „Zlato jde nahoru. Když něco podobně rychle stoupá, musí se počítat s nějakým klopýtnutím. V příštích dnech se cesta kovu vzhůru asi několikrát zastaví, ale tendence růst zůstane.”
 
Žlutý kov stoupá i kvůli stále nepříliš přívětivé obchodní situaci mezi Spojenými státy a Čínou a také díky nízkým výnosům dluhopisů. Zlato nakupuje převážně zmíněná asijská velmoc společně s Ruskem. Čtvrteční odvolaný útok na Írán a následná napjatá situace rovněž dodává investorům potřebu uložit své peníze do „bezpečného přístavu”, který drahé kovy představují.

Začněte spořit ještě dnes!

Vybudujte si své rodinné bohatství a sbírejte úrodu ze své investice

Fortuna chci spořit