Největším světovým producentům zlata klesají zásoby

Největším světovým producentům zlata klesají zásoby

27. 09. 2018

Redakce IBIS InGold

S&P Global Market Intelligence analyzoval rezervy dvaceti velkých firem kutajících zlato. Výzkum se zabýval jejich nákupem, výzkumem a prodejem v období 2008-2017. Většina těchto společností zaznamenala velký pokles zlatých rezerv, čímž se jejich „životnost“ snížila na průměrných 15 let.

 

Celkem 15 z 20 zkoumaných společností, které jsou považovány za největší producenty zlata, zaznamenalo za posledních deset let markantní propad životnosti svých rezerv. Kanadská firma Kinross Gold s největšími doly v Ghaně, Brazílii, Rusku nebo USA v roce 2008 odhadovala, že její zásoby drahého kovu vydrží alespoň na 22 let. Odhad však po zhodnocení minulého roku spadnul na pouhých 9 let, což je méně než polovina.

Polepšily si pouze tři těžařské korporace. Zijin Mining Group, Newcrest Mining a Goldcorp měly na začátku zkoumané periody rezervy na 12 let, na jejím konci se odhad zvýšil o tři roky.

Zbývající dva producenti jsou „na nule“. Celkově se zlaté rezervy snížily z dvaceti na patnáct let. Zásoby dvaceti největších společností na konci roku čítaly 713,2 milionů uncí (22 183 tun), což je stav, při němž by zásoby měly vydržet právě tuto dobu.

 


Začněte spořit ještě dnes!

Vybudujte si své rodinné bohatství a sbírejte úrodu ze své investice

Fortuna chci spořit