Rok zlata začíná. Goldman Sachs kovu předpovídá největší úspěch za posledních pět let

Rok zlata začíná. Goldman Sachs kovu předpovídá největší úspěch za posledních pět let

15. 01. 2019

  Redakce IBIS InGold

První měsíc letošního roku je ve své polovině a už nyní se začínají naplňovat proroctví o tom, že rok 2019 bude jednou velkou příležitostí pro zlato. Analytik Jeffrey Currie ze společnosti Goldman Sachs má ve svém posledním reportu ještě optimističtější vyhlídky, než měla společnost ke konci minulého roku.

 

Currie uvádí, že se v následujících dvanácti měsících zlato dostane s cenou až na 1 425 USD za trojskou unci. To představuje nejvyšší hranici, které kov za posledních pět let dosáhl.
 
Podle analýzy je opětovná popularizace zlata způsobena zvyšováním rezerv centrálních bank mnoha států. Například Polsko či Maďarsko své zásoby zvýšily již minulý rok, Čína naproti tomu počátkem roku nakoupila skoro 10 tun drahého kovu. Banky různých zemí se začínají bát předpovídaného ekonomického úpadku a hledají bezpečné defenzivní aktivum.
 
Stejný zájem o žlutý kov jeví i soukromí investoři. Podle analytika Sukiho Coopra ze Standard Chartered PLC zájem o zlato není jen pomyslnou soutěží eg o to, kdo nakoupí víc, ale skutečně předpovídá velký vzestup.
 
Dokonce i ETF fondy jeví o zlato nadprůměrný zájem a ve svém vlastnictví nyní mají největší množství drahého kovu od loňského května.
 
“Očekáváme, že nabídka zlata jako bezpečného přístavu a pojistky před inflací bude letos silným hnacím motorem, který kov vystřelí nahoru. To vše ještě doplňuje rostoucí poptávka po zlatě ve fyzické podobě,” říká analytik Mike Kozak z banky Cantor Fitzgerald. Dodává, že příští rok bude rovněž přát stříbru a akciím napojeným právě na drahé kovy.
 

Začněte spořit ještě dnes!

Vybudujte si své rodinné bohatství a sbírejte úrodu ze své investice

Fortuna chci spořit