Role zlata v portfoliu

Role zlata v portfoliu

05. 02. 2023
IBIS InGold

Mnoho z nás ví, že správně uložené peníze nám pomůžou překonat ekonomické krize i mimořádné události. K tomu, aby pro nás peníze dobře pracovaly, je potřeba promyšlený plán a chytře rozložené investiční portfolio. Dnes si povíme pár tipů, jak nad svou investicí uvažovat.

Sestavte si plán

Mít mapu nám na cestě zpravidla ušetří řadu špatných odboček a bloudění. S investováním je to stejné. Pokud si chcete ukládat peníze stranou, vždy je dobré vědět, proč si spoříte. Chcete mít spokojený důchod? Stát se finančně nezávislými za 10 let? Nebo si chcete za pár sezón dát pauzu od práce a procestovat svět?

Tohle všechno se hodí vědět ještě před tím, než začnete investovat. Jednak získáte představu, kdy chcete svou investici čerpat, jednak se pro různě vzdálené cíle hodí různě riskantní či konzervativní investice. V neposlední řadě, když víte, proč spoříte, peníze odložíte s klidnějším srdcem a nebude vás tolik lákat do nich sahat.

 

Jak to bude s penězi?

Víte, proč investujete? Výborně. Nyní je potřeba se zamyslet, kolik peněz si budete dávat stranou. Než si řeknete částku, je dobré zvážit, jestli vaše povolání ovlivňují tzv. ekonomické cykly. Velmi zjednodušeně, zda v případě ekonomických krizí může být váš zdroj příjmů ohrožen. V takovém případě počítejte s tvorbou rezervy i na dobu poklesu. Platí, že zubař bude mít poměrně stabilní zdroj příjmů i v době krize, zatímco služby zahradního architekta lidé omezí, budou‑li muset šetřit.

Se správným sestavením portfolia vám může pomoci dobrý finanční poradce. Pokud chcete mít jistotu, že vám vaše investice dobře poslouží, určitě začněte u něho.

 

Diverzifikace aneb zlaté pravidlo třetin

Jedním z klíčových požadavků na investiční portfolio je jeho bezpečnost. Základem je co nejvíc omezit riziko tak, že své peníze rozložíte mezi více aktiv. Pozor, to neznamená uložit část peněz do akcií jedné firmy, druhou část do akcií, nebo dluhopisů druhé a zbytek do třetí společnosti. Zlaté pravidlo třetin znamená rozložit své investice mezi co nejvíce nezávislé oblasti. Finanční trhy jsou jen jednou z nich. Pravidlo třetin hovoří o tom, že bychom přibližně třetinu peněz měli investovat do akcií (a ty následně ještě rozdělit mezi více společností), druhou třetinu do nemovitostí a poslední třetinu do zlata. Někdy se uvádí komodity, ale z hlediska bezpečnosti je rozdíl držet komodity fyzicky, nebo formou některého z finančních nástrojů (viz první třetina).

 

Kolik ale do zlata investovat?

Důležité je si uvědomit, že investice do zlata je spíše střednědobá až dlouhodobá záležitost. Právě proto se jeho poměr v portfoliu bude lišit i podle toho, proč investujete i podle toho, jak cyklus ovlivňuje váš příjem. Lidem s cyklicky citlivým zdrojem příjmů může rezerva ve zlatě výrazně pomoci v dobách krize.

Podle známého stratéga Raye Dalia by žlutý kov měl představovat přibližně 7,5 % vašeho portfolia. Existují ale také investoři, kteří doporučují podíl okolo 30 % zlata. Obecně se dá říct, že by fyzické zlato v žádném portfoliu nemělo chybět.

Podtrženo sečteno. Pokud chcete investovat, je to jedině dobře. Je ale potřeba rozmyslet si proč, jak dlouho a kolik peněz chcete dávat stranou a dobře si své portfolio rozdělit mezi nástroje finančního trhu, nemovitosti a fyzické zlato. Pokud investujete do zlata 10‑25 % svého portfolia, neuděláte dramatickou chybu. A nezapomeňte, že nejlepší portfolio sestavíte s dobrým finančním poradcem.


Začněte spořit ještě dnes!

Vybudujte si své rodinné bohatství a sbírejte úrodu ze své investice

Fortuna chci spořit