Rumunsko chce vrátit zlato do svého vlastnictví. Budou potřebovat souhlas ECB

Rumunsko chce vrátit zlato do svého vlastnictví. Budou potřebovat souhlas ECB

20. 03. 2019

  Redakce IBIS InGold

Většina zlatých rezerv Rumunska se nachází mimo zemi. Drahý kov se použil například jako záloha při různých obchodních činnostech státu. Nyní však země zatoužila dostat svůj „poklad“ zpět a podává návrh na novou vyhlášku pro tamní centrální banku. Otázkou je, jak tento návrh projde u Evropské centrální banky.

Liviu Dragnea, předseda vládnoucí sociálně demokratické strany PSD, vytvořil společně se senátorem Serbanem Nicolaem návrh pro Rumunskou národní banku na repartici zlatých rezerv státu, které jsou více než z poloviny uloženy v Bank of England v Londýně. 

„Zlato může centrální banka použít jako zálohu při obchodních záležitostech, které budou pro zemi prospěšné,“ uvádí návrh zákona, který rumunský senát zveřejnil na svých webových stránkách. Dále se v něm píše, že zlato použité na tyto účely nesmí překročit 5 % celkové výše zlatých rezerv. 

Podle tohoto návrhu a Dragneova a Nicolaeova stanoviska není důvod, proč by země měla tolik zlata držet v zahraničí. Rumunsko by podle nich mělo uchovávat větší množství zlata doma.

V rozhovoru pro Digi24, rumunskou televizi, Nicolae vyvrátil tvrzení, že jeho záměrem je vyrovnat pomocí drahého kovu deficit ve státním rozpočtu. Prý jen chce, aby zlato bylo, kde být má.
 
Celkové rumunské vlastnictví drahého kovu se podle oficiálních údajů   pohybuje okolo 103,7 tun. Hodnota těchto rezerv činí 3,84 miliardy euro . 
 
Média také uvádějí, že 61 tun kovu se nachází v rukou Bank of England. 
 
Podle opozice však bude vláda potřebovat schválení návrhu od Evropské centrální banky. Ta letos již vyjádřila nespokojenost s návrhem na zdanění bankovních aktiv, který s ní ministr financí Eugen Teodorovici nekonzultoval. Tato daň musí korelovat s hodnotami tříměsíční a šestiměsíční rumunské mezibankovní úrokové sazby.

Začněte spořit ještě dnes!

Vybudujte si své rodinné bohatství a sbírejte úrodu ze své investice

Fortuna chci spořit