Rusko je pátým největším vlastníkem zlata. Nákupem kovu se chrání před dolarem i nejistým rokem 2019

Rusko je pátým největším vlastníkem zlata. Nákupem kovu se chrání před dolarem i nejistým rokem 2019

23. 01. 2019

  Redakce IBIS InGold

Rusko, jeden z největších producentů zlata, se posouvá výš i v žebříčku sestaveného dle objemu jeho držení státním sektorem. Centrální banka největší země na světě extrémně navýšila své zlaté rezervy a východního giganta posunula do pozice držitele pátého největšího množství zlata, kde vystřídala jinou velmoc - Čínu.®

 
 
Centrální banka Ruska v pátek prohlásila, že zvýšila své zlaté rezervy. K prvnímu lednu měl stát díky pomoci Vladimira Putina ve svých rezervách 2 112 tun drahého kovu, ty se oproti loňskému lednu zvýšily skoro o 274 tun. Země tak vystřídala Čínu na pátém místě žebříčku největších držitelů zlata. Informovala o tom agentura Reuters. Podrobnosti o dalších nákupech drží Rusko v tajnosti. Neví se ani, jestli budou růst, nebo se tempo udrží na současných 14 % ročně.
 
O důvodech se spekuluje. Nejpravděpodobnější variantou, a nejspíš také hlavním důvodem, je snaha zabezpečit se proti vlivu amerického dolaru. „Monopol americké měny není dost spolehlivý a mohl by být hrozbou pro mnoho lidí,“ prohlásil v květnu Putin. Rusko se také pravděpodobně chce zabezpečit před bouří a najít ve zlatu bezpečný přístav. Nákupem diverzifikovalo svá aktiva, jejichž část představují i americké cenné papíry.

Zlato je pro zemi vysoce strategickou položkou v portfoliu. Představuje obranu proti sankcím ze strany Západu, protože se, na rozdíl od jiných aktiv, nedá zmrazit ani uvést na „černou listinu“.

Centrální banka nakupovala tuzemské zlato od bank komerčních. Nákup podobného rozsahu uskutečnila naposledy v roce 2017, kdy zásoby zlata navýšila o 224 tun.

Spojené státy americké uvalovaly vůči Rusku sankce intenzivněji od roku 2014 - od ruské anexe Krymu. Sankce z letošního dubna byly od té doby největší, a byly důvodem, proč Rusko prodalo část amerických dluhopisů.

 

Čína uskutečnila velký nákup začátkem tohoto roku, samostatný článek, ČÍNA PO DVOU LETECH ZVYŠUJE ZLATÉ REZERVY. CHYSTÁ SE NA PŘEDPOVÍDANÝ ROK ZLATA?


Začněte spořit ještě dnes!

Vybudujte si své rodinné bohatství a sbírejte úrodu ze své investice

Fortuna chci spořit