V následujícím roce může cena zlata vzrůst až o 20 %, říká stratég Barclays Bank

V následujícím roce může cena zlata vzrůst až o 20 %, říká stratég Barclays Bank

21. 12. 2021
IBIS InGold

Mezi investory v současnosti rezonuje jedno hlavní téma. Jaká bude cena zlata v roce 2022? Poroste, zůstane stejná, nebo klesne? S analýzou vývoje ceny zlata v příštím roce přichází i Gerald Moser, stratég Barclays Bank, a jeho předpovědi jsou více než zajímavé.

V rozhovoru pro Arabian Business Gerald Moser uvedl, že by jej vůbec nepřekvapilo, kdyby cena drahého kovu vzrostla o dalších 20 %. Maloobchod totiž svírají dopady koronavirové krize, které se ale ještě naplno nestihly projevit, a právě v průběhu příštího roku se s nimi bude maloobchodní trh vyrovnávat.

„Po zotavení z krize se bude chtít svět co nejrychleji vrátit do podoby, ve které jej známe z minulosti, nebo se k ní alespoň co nejvíc přiblížit,“ řekl Moser. Takto nastavená společnost podle něj zvýší poptávku po drahém kovu jako bezpečném přístavu.

Stejně jako minulý rok, platí i letos, že setkávání s blízkými může být přes Vánoce obtížné. V mnoha zemích panuje lockdown, ať už plošný nebo vztažený na neočkované osoby, což by podle Mosera mohlo uzdravení maloobchodu poněkud narušit. Lidé budou kupovat méně dárků a poptávka například po špercích se tak může odložit až na polovinu dalšího roku, kdy bude pravděpodobně pandemická situace opět mírnější.

Vzácný kov je ale podle něj dlouhodobě atraktivní investicí, která jeho majitelům přinese výnosy okolo 23–25 % ročně, což je druhá nebo třetí nejlepší výkonnost investice od 90. let. „V roce 2007 investoři na svých slitcích vydělali přibližně 30 % a dnes nemáme daleko k tomu, abychom se dostali na podobná čísla,“ říká Moser.

Podle stratéga se na tomto vývoji podepisují fiskální stimuly. Státní dluhy napříč světem vzrostly přibližně o 20 procentních bodů. Vlivem toho zůstanou základní úrokové sazby relativně nízké a centrální americká banka FED, která má na cenotvorbu zlata velký vliv, je nejspíš udrží na nižší úrovni až do roku 2023. Takto nastavené podmínky tvoří podle Mosera pro zlato velmi výživnou půdu.

Vlivem znovu omezených vánočních svátků a strachu z nákazy, který je znovu na scéně i kvůli vzniku nových nakažlivějších variant koronaviru, se tedy lidstvo velmi pravděpodobně bude s krizí potýkat ještě v dalších dvou letech. Cena zlata tedy již během následujících měsíců může snadno překročit hranici 2 000 USD za trojskou unci. Podmínky, kdy je kov relativně levný již nemusí trvat dlouho a velmi pravděpodobně se již nemusí opakovat. Investovat v tuto chvíli tedy dává dokonalý smysl.


Začněte spořit ještě dnes!

Vybudujte si své rodinné bohatství a sbírejte úrodu ze své investice

Fortuna chci spořit