Výhled na 3. čtvrtletí 2019: globální fiskální panika

Výhled na 3. čtvrtletí 2019: globální fiskální panika

05. 08. 2019

  Redakce IBIS InGold

Saxo Bank uveřejnila výhled na třetí čtvrtletí roku 2019. Její expert na komodity Ole Hansen se zabývá vývojem ceny zlata. Komodity začnou přinášet výhody. Žlutý kov má cíl na 1 483 dolarech za unci.

 

Komodity začnou přinášet výhody, Ole Hansen

(citace z analýzy Saxo Bank)

Globální fiskální panika, která pravděpodobně bude mít za následek, že vlády začnou utrácet peníze, které nemají, má potenciál nastartovat komoditní boom včetně zlata, protože se inflace pravděpodobně vrátí zpět. Slabší americký dolar by mohl celkově posílit zlato a komodity, což v posledních letech chybělo.

Očekáváme, že se v příštích čtvrtletích rozšíří celosvětový zmatek ve fiskální politice, který přinese další posílení několika klíčových komodit. Zdá se, že je zlato v nejlepší pozici, aby mohlo těžit z obnovené soutěže o co nejnižší sazby a výnosy dluhopisů v centrálních bankách, zatímco riziko obnovené měnové války by mohlo oslabit americký dolar, což je další kladný faktor pro komodity.

Steen Jakobsen zdůraznil rizika, kdy obnovená měnová politika nebude schopná zajistit posun a očekávané posílení globálního růstu. V důsledku toho pravděpodobně zaznamenáme posun směrem ke globální fiskální expanzi se zaměřením na infrastrukturu, životní prostředí a nerovnost. Jedním ze sektorů, co mají největší prospěch ze zvýšené útraty peněz, které vlády nemají, jsou komodity, a mezi nimi zlato. Inflace nás pravděpodobně překvapí o několik čtvrtletí potom, co byla označena za mrtvou. V nadcházejících měsících to vypadá, že skončí pětileté období, kdy se zlato obchodovalo v malém rozpětí.

Žlutý kov má cíl na 1 483 dolarech za unci, což je obrat o 50 % oproti prodeji v letech 2011 až 2015. Počáteční pohyb dále posilují očekávání, že globální centrální banky sníží sazby k povzbuzení růstu. To se kvůli obchodním válkám, které narušují globální dodavatelské řetězce, ukazuje jako stále těžší. Pokles výnosů z dluhopisů vedený Spojenými státy byl dalším významným činitelem pro upevnění úlohy zlata. V neposlední řadě je třeba vzít v potaz, že v Evropě se ještě větší část nesplacených dluhopisů přesunula do zóny negativních výnosů. Proč je to pro zlato důležité? Protože odpadají náklady obětované příležitosti za držení nekupónového nebo nedividendového majetku, jako je zlato.

Zatímco se uvolňovací cykly amerického Federálního rezervního systému v minulosti časově shodovaly se silným dolarem, jsme pravděpodobně za vrcholem potenciálu amerického dolaru, který nastal už v počáteční fázi postupu Fedu, jak vysvětluje náš stratég FX John Hardy. Když toto vezmeme v potaz, ptáme se, zda je konečně načase, aby americký dolar oslabil? To by přineslo zlatu a komoditám obecně příznivý vítr, který v posledních letech chyběl.


Začněte spořit ještě dnes!

Vybudujte si své rodinné bohatství a sbírejte úrodu ze své investice

Fortuna chci spořit