Základna zlatých investorů roste. Do hry se přidali významní hráči

Základna zlatých investorů roste. Do hry se přidali významní hráči

03. 08. 2020
IBIS InGold

A je to tady. Zlato překonalo svůj dosavadní cenový rekord a jeho obliba dále roste. Své nové fanoušky získal žlutý kov mezi investičními fondy, pojišťovnami nebo penzijními fondy.

 

Jako obzvláště atraktivní aktivum ho vnímají i vysoce postavení manažeři fondů, jejichž investiční portfolia jsou postavená na dlouhodobých investicích a dosahují hodnoty několika miliard dolarů. Investoři totiž hledají zajímavé výnosy, které se v investičním prostředí dnes moc neobjevují. To, že se zlato znovu ukázalo jako pojistka před krizí a výnosná investice, rozšířilo jeho fanouškovskou základnu a tlačí jeho cenu stále blíž k psychologické hranici 2 000 USD.

Dosáhnout takového úspěchu ale nebylo snadné. V minulosti totiž zlato v očích investorů zaostávalo za kombinací akcií a dluhopisů, které dostatečně zajišťovaly vyvážené, spolehlivé a vydělávající portfolio. Situace se ale velmi rychle změnila. Vzhledem ke státnímu dluhu USA, který činí 15 bilionů dolarů, se dluhopisy prodávají s negativními výnosy. FED navíc bude úrokové sazby držet velmi nízko i v blízké budoucnosti. Právě proto investoři začali přemýšlet o moudřejší cestě, kam uložit své peníze, aby jim vydělávaly.

„Bezpečné státní dluhopisy vždy měly důležitou roli v diverzifikaci portfolia. Tuto úlohu budou jistě plnit i nadále, je však důležité uvědomit si, že jejich potenciál kvůli nízkým výnosům klesá,“ řekla Geraldine Sundstorm, která má ve společnosti Pacific Investment Management Co. (Pimco) v Londýně na starosti investiční strategie. „Je potřeba ohlížet se po jiných způsobech, jak docílit vyváženého portfolia. Zlato je v tomto ohledu ideální,“ dodala.

Vedle společnosti Pimco například i Citigroup poznamenala, že zlato získává nové příznivce mezi pojišťovnami a penzijními fondy. Také švýcarská soukromá banka Lombard Odier & Cie sdělila, že nakoupila vedle zlata i akcie společností, které drahé kovy těží.

„Čím nižší jsou výnosy dluhopisů a slabší dolar, tím atraktivnější zlato je,“ řekl Charles Diebel, manažer portfolia Mediolanum International Funds.

„Došlo k rozsáhlému zvýšení poptávky po zlatě. Drahý kov je součástí daleko více portfolií než před deseti nebo dvaceti lety,“ řekl John Reade, tržní stratég při World Gold Council.

Podle Marka Dowdinga, investičního ředitele BlueBay Asset Management, vyhledávají penzijní fondy zlato především proto, že velmi dobře chrání peníze v době inflace nebo v období, kdy padají ceny akcií. Tyto dvě věci velmi pravděpodobně brzy nastanou.

Rozšiřování základny investorů může zlatu přinést další benefit. Pokud dojde ke korekci ceny drahého kovu, je pravděpodobné, že se do nákupů zapojí investoři, kteří vyčkávali, a pokles ceny tak nebude mít dlouhého trvání a spíše bude akcelerátorem k dosažení dalších maxim.


Začněte spořit ještě dnes!

Vybudujte si své rodinné bohatství a sbírejte úrodu ze své investice

Fortuna chci spořit