Zlato v příštím roce může dosáhnout hodnoty 2 200 USD za unci. Banky nakoupily rekordní množství

Zlato v příštím roce může dosáhnout hodnoty 2 200 USD za unci. Banky nakoupily rekordní množství

19. 10. 2021

Redakce IBIS InGold

Investice do zlata představuje jednu z nejbezpečnějších a z dlouhodobého hlediska také jednu z nejvýdělečnějších investic. Uložit aktiva do drahého kovu je bezpochyby moudré rozhodnutí, o čemž ví své i centrální banky, které drahé kovy nakupují ve velkém několik posledních let. V letošním roce zvedl popularitu drahých kovů také soubor regulí Basilej III, který posunul zlato mezi aktiva první kategorie, mezi něž patří třeba hotovost. Z fyzického zlata to tak dělá investici takřka bez rizika.

V dnešním článku se podíváme na to, co v letošním roce motivovalo soukromé investory, ale i společnosti a banky, k tomu, aby do cenných kovů uložili své peníze. Finanční skupina MKS PAMP Group přišla s analýzou uplynulého čtvrtletí a výhledem na poslední kvartál letošního roku.

 

Obavy z menšího růstu, pandemie a inflace

Mezi hlavní motivace, proč lidé i společnosti v posledních dvou letech investovali do drahých kovů, patří hlavně pandemie nemoci Covid–19. MKS PAMP Group uvádí, že šíření varianty delta v kombinaci s návratem do škol a kanceláří a nedostatečnou proočkovaností v některých zemích vede ke snížení globálního růstu ekonomiky a mobility. Ekonomika ve Spojených státech by vlivem těchto faktorů měla stagnovat. Ostatní země očekávají zpomalení výroby a snížení příjmů z cestovního ruchu.

Nejistotu do vývoje situace přilévá také americká centrální banka Fed. Ta dlouhodobě udržuje základní úrokovou sazbu na nízkých úrovních. Spolu s tím roste riziko inflace. Skutečné výnosy některých produktů, především dluhopisů, se posunuly velmi nízko a cesta drahým kovům k vzestupu se otevřela.

K těmto „covidovým problémům“ se přidává také rostoucí geopolitická nestabilita, která bude ovlivňovat dění ve světě i v příštích letech. Zahrnout sem můžeme obavy z teroristických nebo kybernetických útoků a rostoucího dluhu Spojených států amerických.

 

Covidem to nekončí

Ani po zmírnění šíření pandemie koronaviru se situace 100% neuklidní. Očekává se totiž menší ekonomický růst. Oproti roku 2021, kdy ekonomika rostla přibližně o 6 %, klesne ekonomický meziroční růst na slabých 5 %. Porostou rozdíly ve vývoji ekonomik jednotlivých států, což bude dále zvyšovat nerovnováhu. Hlavní vliv na to bude mít hlavně nerovnoměrné zásobování zemí vakcínami.

Jak je známo, v nejistých ekonomických dobách a při vysoké inflaci se drahým kovům opravdu daří. O tom svědčí také to, že v minulém roce vyrostlo zlato o 25 %, za poslední dva roky stále drží 17% nárůst své ceny.

Podle analýzy ale drahé kovy zdaleka nejsou na svém cenovém vrcholu.

 

Jak se bude vyvíjet cena zlata?

Na základě zhodnocení uplynulého období nastává důležitá otázka: „Jak na tom zlato se svou cenou bude v následujícím období?“ Pokud do zlata ukládáte peníze postupně, na konci roku 2021 se můžete dle předpovědi MKS PAMP Group, těšit na průměrnou cenu drahého kovu 1 800 USD za trojskou unci.

Na začátku roku 2022 se očekává, že cena ještě o 50 USD stoupne. Příští rok bude ale poměrně proměnlivý. Zásadní vliv přitom budou mít dva faktory – zotavování světa z koronavirové epidemie a rostoucí míra inflace, která pomalu ale jistě krade hodnotu peněz z našich účtů. Zatímco první aspekt může cenu zlata snížit až na 1 675 USD za unci, inflace a obavy z ní ji mohou podpořit a cena zlata by mohla vzrůst až na 1 965 USD za unci.

Podle MKS PAMP Group je ale velmi pravděpodobným scénářem, že se cena zlata v příštím roce dostane až na 2 200 USD za trojskou unci. Lidé se totiž i nadále budou bát inflace a vlivem krize a obav z nedostatku budou své peníze ukládat do komodit. Scénáři, při kterém bude zlato na svém dlouhodobém, ale i krátkodobém vzestupu, věří právě i centrální banky, které ke třetímu čtvrtletí nakoupily 10,6 milionu trojských uncí drahého kovu.

Zlatu se tedy v následujících měsících, ale i v příštím roce, bude nejspíš dařit více než dobře. Komoditní supercyklus je stále před námi a zlato má ještě dost dlouhou cestu ve svém stoupání na cenový vrchol. Nakoupit jej v tomto čtvrtletí je tedy vyloženou šancí, kdy využít jeho vlastnosti bezpečného přístavu za cenu, která se dlouho nebude opakovat.


Začněte spořit ještě dnes!

Vybudujte si své rodinné bohatství a sbírejte úrodu ze své investice

Fortuna chci spořit