Zlatu se letos bude dařit, hlásí švýcarská banka

Zlatu se letos bude dařit, hlásí švýcarská banka

13. 05. 2020
IBIS InGold

Zlato se po prvním propadu trhů dalo na cestu vzhůru. Investoři začínají v další vlně investovat do drahého kovu jako do bezpečného přístavu. Situace okolo následků pandemie onemocnění COVID-19 na světovou ekonomiku totiž stále nemá příznivé vyhlídky na uklidnění.

 

Zdá se, že se již podařilo vyřešit problémy s přepravou žlutého kovu, které pramenily především z kompletního výpadku letecké přepravy. Těžařský průmysl se snažil udržet trh v pohybu a chtěl, aby investoři mohli i nadále zabezpečovat svoje finance. Avšak právě kvůli komplikacím s dopravou vzrostly průměrné náklady na přepravu o 60 % což mělo na cenu zlata také značný vliv.

Nyní je ovšem drahý kov opět zpět a v plné síle. Stratég UBS, jedné z největších švýcarských bank, Joni Teves si myslí, že kov brzy prorazí cenové hranice, které byly nastaveny v prvním čtvrtletí tohoto roku. Investoři stále touží po zlatém kovu, aby své peníze zabezpečili a nutno podotknout, že čím dřív se do něj investuje, tím lépe. Některé americké banky totiž zlatu už v příštím roce předpovídají budoucnost lepší než třpytivou (Kupujte zlato, dokud není drahé. Za rok a půl může stát 3 000 dolarů).

„Zlato je teď velmi atraktivní investicí, protože nikdo neví, co se bude dít s ekonomikou. Očekáváme, že růst lehce zpomalí, ale zároveň vzroste poptávka po kovu, který diverzifikuje investiční portfolia,“ říká Teves. Zlato totiž při diverzifikaci (rozložení spoření a investic do více druhů majetku) funguje přímo ukázkově. Díky tomu, že jeho cena roste nejvíce během ekonomických krizí a horších časů, velmi dobře chrání ostatní úspory a investice. Podle stratéga je tu potenciál, že se zlato velmi brzy dostane na 1 800 USD za trojskou unci.

Podle zprávy, kterou vydal World Gold Council, vzrostla poptávka po zlatě za první čtvrtletí 2020 o 80 % a koronavirová pandemie je uváděna jako hlavní příčina jejího růstu. Velké vládní výdaje po celém světě vyvolaly strach o hodnotu měn ve srovnání s reálnými aktivy.

„Fiat měny rozhodně nebudou patřit k oblíbeným post-covidovým investicím,“ řekl David Lenox, analytik investiční společnosti Fat Prophets. Státní měny totiž nejsou podloženy žádnou skutečnou hodnotou či komoditou.

Fyzické zlato je univerzální světovou měnou, která je velmi likvidní po celém světě, a navíc nepodléhá inflaci a dlouhodobě si udržuje svoji hodnotu.


Začněte spořit ještě dnes!

Vybudujte si své rodinné bohatství a sbírejte úrodu ze své investice

Fortuna chci spořit