Americké volby. Výhra demokratů by vyšvihla zlato

Americké volby. Výhra demokratů by vyšvihla zlato

01. 11. 2018
IBIS InGold

Minulý týden představoval pro žlutý kov jednu velkou příležitost. Ať už kvůli situaci akcií, nejistotou zahalené předvolební Americe, sankcím a clům, které Donald Trump uvalil v další vlně proti Číně, nebo díky možnosti tvrdého Brexitu, který straší Evropskou unii, vysokému schodku v italském rozpočtu, co ovlivňuje eurozónu, či vraždě novináře Chášukdžího na Středním východě. To všechno mohlo zlato nakopnout při jeho stoupání v ceně.

Kombinace těchto faktorů mohla nechat drahý kov zazářit a je překvapením, že se mu nepovedlo vymanit se z obchodního rozmezí kolem 1 230 USD za trojskou unci. Pokusy sice proběhly, když před pár dny dosáhly futures na zlato 1 246 USD za trojskou unci. Kov ale nebyl zatím schopný překonat hranici 1 240 USD za trojskou unci na déle než „zlomek vteřiny“. Nicméně podobně probíhala i situace, kdy bylo nepředstavitelné, že by cena žlutého kovu mohla překonat úroveň 1 230 USD. Podle komentátorů a prognostiků (Lawrie Williams, Martin Murenbeeld) je i cena o deset dolarů vyšší jen dočasnou překážkou a nebylo by překvapením, kdyby se zlato na konci roku vyšplhalo až na 1 300 USD za trojskou unci.
 
Není pochyb o tom, že volby do Kongresu v USA budou mít velký dopad na vývoj ceny zlata. Preference ukazují, že Sněmovnu reprezentantů pravděpodobně ovládnou Demokraté a Republikáni si mají udržet většinu senátorů. Toto by vytvořilo určitou bipolaritu, která by byla pro zlato velmi pozitivní. Zlato by podle Murenbeelda mohlo být zvýhodněno oproti akciím. Při tomto scénáři se prezidentu Trumpovi sice nedostane velké podpory v oblasti obchodní války, dolar zůstane poměrně silný, neboť například Čína a další země budou svou měnu držet při zemi, aby se aspoň trochu ubránily dopadu dosavadního vývoje. To by mohlo zmírnit růst zlata a ohrozit jeho výhodnou pozici. Ovšem předpokládá se snížení růstu amerického HDP o 1,5 – 2 %, které by mohlo pozastavit FED v jeho dalším zvyšování sazeb a zlatu tak poskytnout prostor pro zvýšení ceny.
 
Opačná situace, tedy že Sněmovnu ovládnou Republikáni, je o dost méně slibná. Trumpovo jednání by měl kdo ospravedlnit a vývoj by pokračoval stejným směrem. To by zpočátku bylo výhodou pro akcie, ale zlato by stejně v momentě akciového oslabení pro investory představovalo bezpečný úkryt. Tento scénář z krátkodobého pohledu není pro zlato úplně zářivý, nevypovídá to ale nic o jeho střednědobém a dlouhodobém vývoji.
 
Podle Murenbeeldovy analýzy z minulého týdne by se cena zlata měla nehledě na události do konce roku vyšplhat na 1 251 USD za trojskou unci. Nicméně po přihlédnutí k vysoké pravděpodobnosti ovládnutí Sněmovny reprezentantů Demokraty, vlivem čehož by akcie dále oslabovaly, můžeme prý počítat až s 1 341 USD (zde uvádí Murenbeeld 30% pravděpodobnost) a ke konci příštího roku by mohla cena žlutého kovu dosáhnout až 1 519 USD za trojskou unci.
 

Začněte spořit ještě dnes!

Vybudujte si své rodinné bohatství a sbírejte úrodu ze své investice

Fortuna chci spořit