Americký dolar je na svém trůnu v ohrožení

Americký dolar je na svém trůnu v ohrožení

25. 03. 2019

  Redakce IBIS InGold

Dolar a jeho místo na trůnu v oblasti rezerv centrálních bank je, zdá se, v ohrožení. Hlavní bankovní orgány mnoha zemí v Evropě a v Asii se od dolaru odklánějí. Nevěří totiž americké měnové a peněžní politice. Logicky musí najít nějakou náhradu… 

Podle analýzy Bank of America Merrill Lynch (BoAML) zůstává dolar dominantní rezervní měnou a chvíle, kdy bude sesazen ze svého trůnu, ještě zdaleka neklepe na dveře. Jeho status ve světě se však snižuje. Centrální banky nachází náhradu ve žlutém kovu.

Dolar celkově ztrácí své někdejší prestižní postavení vůči ostatním měnám. „39,9 % zahraničních obchodů se vede v dolarech. Orientace na USA ovšem globálně upadá, a stejně tak zájem o dolar,“ říká analytik. Podle něj by tento vývoj mohl vést většinu světových bank k nákupu zlata a zároveň k růstu jeho ceny.

Drahý kov je oblíbenou alternativou k dolaru. Podle zprávy WGC dvě třetiny centrálních bank vnímají zlato jako bezpečný přístav pro finance, které spravují a 59 % z nich jej bere jako vysoce efektivní investici v rámci diverzifikovaného portfolia.

Centrální banky jsou v posledních devíti letech čistými odběrateli zlata (nákupy zlata převážily jeho prodeje), ale hlavní nákupy se uskutečnily až v druhé polovině minulého roku. Během roku 2018 centrální banky přidaly do svých rezerv 651,5 tuny kovu.

Zlatou horečku zahájilo Rusko a Čína, na trend však navazují i některé země EU. Celá Evropská unie se zbavuje dolaru. ECB vyměnila v poslední době 500 milionů EUR vlastněných v dolarech za čínský jüan. Role Číny totiž ve světových ekonomikách roste. Tak uvádí analytik BoAML.

Na závěr upozorňuje, že diverzifikace a převod financí do zlata je sice obrovským trendem a dobrým krokem, ale revoluci v oblasti vlastnictví amerického dolaru zatím nelze očekávat.

Zlato má pro rok 2019 dveře otevřené a postupně překonává překážky, které stály v cestě růstu jeho ceny.

Začněte spořit ještě dnes!

Vybudujte si své rodinné bohatství a sbírejte úrodu ze své investice

Fortuna chci spořit