Austrálie a Peru pocítí těžební krizi. Do sedla usedne Kanada

Austrálie a Peru pocítí těžební krizi. Do sedla usedne Kanada

07. 09. 2018

Redakce IBIS InGold

Do roku 2022 nastane globalní těžební dekadence. Na některých místech planety se těžba zlata dokonce dotkne „generačního minima“. Nejvíce problémovými zeměmi jsou Austrálie a Peru. Toto uvedl na stránkách Scrap Register, odkazující se na výzkum S&P Global Market Intelligence. 

Zatímco v minulých letech rostla těžba zlata světelnou rychlostí, do roku 2022 má pro produkci tohoto kovu nastat doba temna. V roce 2017 dosahovala těžba zlata téměř 106,5 milionů uncí a až do roku 2020 by měla být na vzestupu. Předpokládá se ale, že do čtyř let se globální produkce sníží o celých 15%.

Zlé časy nejvíce pocítí Austrálie. Tamní těžba dosáhne v příštím roce maxima a po 26 letech by měla činit asi 10,2 milionů uncí. V dalších třech letech má produkce „protinožců“ spadnout o celou třetinu, dostane se na 6,8 milionů uncí, a dotkne se tak rekordního minima. V podobné situaci se nachází také jihoamerické Peru, kde se předpokládá pokles o 1,9 milionů uncí. Důvodem peruánského úbytku je nízký (takřka žádný) výskyt nových dolů, v Austrálii je propad zapříčiněn koncem „životních cyklů“ dolů starých.

Pozitivní zprávou je vzestup kanadských ložisek. Místní těžba může v budoucnu vzrůst až o 62%. Růst produkce se předpokládá i v západoafrických ložiskách. Západní Afrika by se tak stala po Číně druhým největším těžařem zlata.


Začněte spořit ještě dnes!

Vybudujte si své rodinné bohatství a sbírejte úrodu ze své investice

Fortuna chci spořit