České domácnosti se dále zadlužují. Nejlepší způsob, jak zabránit ztrátě peněz je diverzifikace

České domácnosti se dále zadlužují. Nejlepší způsob, jak zabránit ztrátě peněz je diverzifikace

17. 10. 2018

Redakce IBIS InGold

Podle statistik České národní banky vzrostl dluh domácností od roku 2016 o více jak čtvrt bilionu korun. Na druhou stranu se ale snaží i spořit. Své finance ukládá devět z deseti Čechů. 2,5 bilionu korun mají uloženo u bank a družstevních záložen, z toho celých 1,3 bilionu na běžných účtech. 

Českým domácnostem se v letošním srpnu meziměsíčně zvedly dluhy o 12 miliard, od loňského roku potom o celých 112 miliard korun. Zadlužení českých domácností stoupá nepřetržitě od roku 2016 a za tuto dobu se dluhy zvýšily o čtvrt bilionu korun. Češi si nejčastěji půjčují na bydlení. Na hypotéky, ale i jiné typy úvěrů na nemovitosti, jde přibližně 75 % všech půjčených peněz. Uvedla to Česká národní banka ve svých měsíčních statistikách. Vedle objemu úvěrů na bydlení se zvyšuje i objem úvěrů spotřebitelských. Zadluženosti se dá ovšem rozumnou cestou zabránit a stačí jen málo, aby rodiny neupadly do dluhů, ba dokonce do dluhové pasti.
 
Touto cestou je samozřejmě racionální pravidelné ukládání financí - spoření! To naštěstí není většině Čechů cizí. Různými způsoby spoří v průměru 3 600 korun asi 86 % občanů v produktivním věku. Většinu svých úspor (téměř 2,5 bilionu korun) mají uloženou u bank a družstevních záložen. Na běžných účtech, které v současnosti zpravidla nenesou žádný úrok, leží neuvěřitelných 1,3 bilionu korun. Jednu desetinu úspor nasměrovaly české domácnosti do stavebního spoření, čtvrtinu úspor mají v penzijním spoření a investičních fondech. 
 
Volné peníze investuje pouze 44 % obyvatel. V tom, aby se lidé do investování ve větší míře pustili, jim podle jejich slov brání hlavně nedostatek potřebných prostředků, v průzkumu to zmínil každý druhý. Tato neznalost možností pravidelného investování koresponduje i s dalším častěji zmiňovaným důvodem - více než dvě pětiny lidí totiž investicím nerozumí. Obavy ze ztráty investovaných peněz jsou bariérou pro další tři z deseti oslovených. 
 
Češi jsou oproti některým evropským zemím v otázce nakládání s volnými penězi mnohem víc konzervativní. Podle dat OECD jsou investice prioritou číslo jedna například pro polovinu Švédů či Italů a třeba Britové mají v průměru zainvestováno v přepočtu 235 tisíc korun. Vědí, že výnosy na běžném či spořicím účtu jim nepokryjí ani inflaci. 
 
Přestože má mnoho lidí stále obavy z investování a zbytečně nechávají peníze ležet ladem na účtech v bance a hledají bezpečné, státem pojištěné vklady, lze za posledních 10 let vysledovat určitý vývoj ve spořících návycích domácností. Pokud se totiž už rozhodnout investovat do podílových fondů, což nyní činí 38 % Čechů, pak se struktura jejich investic posunula z velmi konzervativní k poměrně vyvážené struktuře majetku (nejvíc kapitálu přibylo v akciových a smíšených fondech, stoupat začínají i investice do nemovitostních fondů). Do nemovitostí pak investují tři lidé z deseti, akcie si oblíbila více než pětina investorů. Každý sedmý investor nakupuje drahé kovy.
 
Také o tom je připomínka Světového dne spoření vyhlášeného na 31. 10. Investic se není nutné bát. Nechme majetek vydělávat, vybudujme si rezervy na naše sny a potřeby. Nejlepším způsobem, jak ochránit svůj majetek je diverzifikace – vedle papírových aktiv, postavme aktiva hmotná, k tradičním bankovním produktům přidejme investice do podílových fondů, akcií, nemovitostí a drahých kovů. Vytvořme si tak portfolio „do každého počasí“. 
 
 
 

Začněte spořit ještě dnes!

Vybudujte si své rodinné bohatství a sbírejte úrodu ze své investice

Fortuna chci spořit