Člověk, který uzavřel největší obchod všech dob, nabádá k investici do zlata

Člověk, který uzavřel největší obchod všech dob, nabádá k investici do zlata

03. 09. 2021
IBIS InGold

John Paulson se proslavil v době hypoteční krize mezi lety 2007–2008, kdy se ekonomika hluboce propadla na několik dalších let a při které se zhroutila banka Lehman Brothers. Tehdy předpověděl, že zkolabují i finanční aktiva související s bydlením. Na své trefné předpovědi vydělal on i investoři jeho fondů 20 miliard dolarů.

V současné době tento investor doporučuje jako nejvhodnější investice „tvrdá“ aktiva. V rozhovoru pro agenturu Bloomberg Paulson řekl, že nevěří papírovým ani digitálním investicím.

„Kryptoměny, bez ohledu na to, jak se dnes obchodují, se nakonec ukáží jako bezcenné. Jakmile nadšení odezní a likvidita vyschne, půjdou na nulu,“ okomentoval situaci v oblasti dnes populárních kryptoměn s Bitcoinem v čele.

Podle něj digitální investice výrazně ztratí svou hodnotu, i kdyby se neměla dostat úplně na nulu. Tato aktiva totiž ještě neprošla dostatečným historickým testem, a proto se vyplatí z nich přemístit finance do tradičnějších investic, mezi které patří i drahé kovy.

 

Tradice přebíjí technologie

Nehledě na to, že zlato od pradávna drží nad hodnotou ochrannou ruku a uchovává ji v dobách krizí, spolu s ostatními drahými kovy je oblíbené i mezi technologickými firmami, které jej stále využívají na výrobu nejmodernějších zařízení.

Kov sice čelí mnoha kritikám, podle nichž zlato znaky úložiště hodnoty ztratilo, navzdory tomu jej ale centrální banky i nadále hromadí. A to nejspíš nějaký důvod má. Navíc – ve srovnání s celkovou světovou zásobou měn, je zlata jen velmi omezené množství.

„Jako investor jsem byl velmi znepokojen tím, že moje aktiva jsou denominována v amerických dolarech," říká Paulson. „Hledal jsem jinou měnu a jako nejlepší mi vyšlo zlato.“

 

Paulson není sám

Stejný názor zaujímají i další světoví miliardáři. K cenným kovům se kloní i Jeffrey Gundlach, miliardář a úspěšný investor.

„Jsem přesvědčen, že se zlato na řadu dalších let stane aktivem číslo jedna. Dolar půjde dolů a cenný kov poroste mnohonásobně výš. Teď zatím hibernuje, ale v budoucnu zásadně vystoupá,“ vyjádřil se Gundlach, kterému se přezdívá „Král dluhopisů“.

Podobně je na tom se svými názory i Steve Forbes, zakladatel legendárního časopisu Forbes, nebo společnost Palantir Technologies, která nedávno velmi překvapila, když z ničeho nic nakoupila zlaté cihly o hodnotě 50 milionů USD.

Fiskální a měnová situace nikdy nebyla pro zlato příznivější. Zvyšující se státní dluhy tlačí na bankéře, aby uvolnili více hotovosti a rozpoutali inflační peklo. Do karet zlatu hraje také geopolitická situace, která ztrácí svoji stabilitu a  ve které se vyplatí vlastnit něco, čím se dá zaplatit kdekoliv na světě.

Určitě se vyplatí mít nějaké peníze pro případ nouze, ale budoucnost aktiv krytých dolarem je nevalná. Ničí je především inflace, která dlouhodobě snižuje hodnotu nejen jednotlivých finančních investic, ale především celých portfolií.

Nejlepší investoři tedy radí, že pokud se chcete ubránit před ztrátou hodnoty vašich peněz, ať už jsou na účtu nebo v papírových aktivech, vyplatí se sáhnout po tvrdé a univerzální světové měně, kterou zlato bezpochyby je.


Začněte spořit ještě dnes!

Vybudujte si své rodinné bohatství a sbírejte úrodu ze své investice

Fortuna chci spořit