Covidová inflace a vklady na účtech. Je rozumné nechávat si hotovost?

Covidová inflace a vklady na účtech. Je rozumné nechávat si hotovost?

26. 02. 2021
IBIS InGold

Nebezpečí inflace je zatím spíše opomíjené, o čemž svědčí fakt, že lidé i firmy zásadně zvýšili své vklady na bankovních účtech. Ty v loňském roce u firem stouply o 11 %, u domácností dokonce o 12 %, což představuje nejvyšší nárůst v historii České republiky.

Podle analytičky Věry Kameníčkové v roce 2020 výše vkladů poprvé překročila výši úvěrů. V roce 2019 byly vklady o 25 miliard nižší, v roce 2020 vklady překonaly úvěry o 95 miliard korun. Lidé se tímto způsobem snaží bránit proti přicházející, respektive již propuklé ekonomické krizi.

O tom, že se nacházíme v ekonomicky velmi nestabilní situaci, nedávno hovořil i Michael McCracken – viceprezident americké centrální banky – FED. „Covidovou“ inflaci demonstruje například na změně cen potravin. Kvůli opatřením zavedeným v celém světě výrazně klesla cena jídla v restauracích, které si takto chtějí zachovat alespoň nějaký příjem. Vedle toho se ovšem postupně zvyšují ceny potravin v obchodě. Lidé více nakupují, aby si jídlo mohli připravit doma, a zároveň extrémně narůstají dopravní náklady. Druhým příkladem je změna poptávky a cen nemovitostí spojená s tím, jak se lidé přesouvají z kanceláří domů.

Je pochopitelné, že se lidé snaží zabezpečit, a proto místo úvěrů raději peníze na účty vkládají. Ale je tohle skutečně ta správná cesta?

Už při velmi jednoduché úvaze zjistíme, že není. Pokud se totiž zvedají ceny zboží, klesá hodnota našich peněz držených v hotovosti. Za stejnou stokorunu si tedy nepořídíme stejný nákup, nedopravíme se na stejnou vzdálenost a nezaplatíme stejné služby jako dřív. A čím déle si peníze na svých účtech necháme, tím více z jejich hodnoty inflace spořádá.

 

Jak se proti tomu tedy bránit?

Jako logická možnost se jeví investice. Je ale těžké rozhodnout se, do čeho své peníze vložit, abychom o ně nepřišli a nedopadli hůř, než kdybychom je nechali ležet na spořicích či běžných účtech. Ukládat v současnosti peníze do akcií může být poněkud rizikové, protože jen málo lidí je schopno odhadnout, jak jednotlivé společnosti situaci ustojí, a pokud v nedávné minulosti jejich akcie zaznamenaly prudký nárůst, dá se téměř s jistotou čekat, že je před nimi i nebezpečně hluboký propad.

Bezpečnější možnost představuje investice do komodit a v současné době především do fyzického zlata. Proč?

 

1. Cena zlata dlouhodobě roste a na investici do zlata vyděláte

I přes drobné výkyvy cena zlata dlouhodobě stoupá, čímž výrazně zmírňuje vliv neustále se opakující inflace a chrání vaše peníze z dlouhodobého hlediska. Jak to vypadá v praxi? Pojďme si to vysvětlit na příkladu nového auta, které jste si v 70. letech mohli koupit za několik desítek tisíc, nebo za kilogram zlata. Za několik desítek tisíc si v současnosti nové auto rozhodně nepořídíte, ale za kilogram zlata stále ano. V tom spočívá dlouhodobá ochrana vašich peněz.

 

2. Zmírňuje následky ekonomické krize

Ekonomické krize ceně kovu prospívají a zlato tak roste od počátku krize až do jejího konce. V praxi to znamená, že s drahým kovem v ruce následky krize pocítíte buď jen velmi málo, ale spíš vůbec.

 

3. Chcete spíš peníze? Máte je mít

Zlato platí za univerzální světovou měnu a jakousi pojistku proti nenadálým událostem. Likvidita zlata je velmi vysoká, což znamená, že kamkoli odjedete a máte při ruce fyzické zlato, rychle ho kdekoliv na světě vyměníte za peníze a můžete v dané zemi v klidu žít.

 

Se zlatem v ruce se tedy nemusíte bát toho, že se během velké inflace probudíte a vaše peníze už nebudou mít takovou hodnotu, na jakou jste byli zvyklí. Spoření do zlata teď navíc není jenom znakem bohatých. Začít můžete třeba jen se stovkou měsíčně. Nenechávejte tedy ležet peníze na účtech a alespoň část z nich přesuňte do fyzického zlata a nechte je vydělávat!


Začněte spořit ještě dnes!

Vybudujte si své rodinné bohatství a sbírejte úrodu ze své investice

Fortuna chci spořit