Halloween přinesl strašidelná data o inflaci. Jak najít bezpečné útočiště?

Halloween přinesl strašidelná data o inflaci. Jak najít bezpečné útočiště?

04. 11. 2020
IBIS InGold

Nedávno jsme měli Halloween, oblíbený americký svátek a čas duchařských a strašidelných historek. Chcete také slyšet něco opravdu strašidelného? Inflace postupuje daleko rychleji a intenzivněji, než jsme si mysleli. Hodnota našich peněz možná klesne velmi nízko a brzy si za ně nekoupíme to, co dnes.

Vraťme se ale na chvíli k Halloweenu.

Celkové letošní výdaje v průběhu tohoto svátku klesly v USA z 8,8 miliard USD na 8 miliard. Je to překvapivé?

Vůbec ne.

Postupující pandemie a opatření, která jsou zaváděna po celém světě, svátek výrazně ovlivnila. Lidé se neshromažďují, a proto nekupují kostýmy, nezdobí své domy a neutrácí peníze za jídlo a pití na své halloweenské večírky. Tyto výdaje klesly o více než půl miliardy dolarů.

Když víme tohle, dalo by se předpokládat, že klesly i průměrné výdaje na osobu, ty však stouply dokonce o 7 % na 92,12 USD. Zvláštní, co? Nabízí se otázka: „Kde je problém?“ Jak to, že lidé utratili letos víc peněz, přestože celkové halloweenské náklady klesly?

Zde se dostáváme pod slupku vydlabané dýně. Hlavní důvod celé této zvláštní statistiky je pochopitelně inflace. Minulý měsíc podle amerického statistického úřadu vzrostly ceny pouze o 1,4 %. Jak je tedy možné, že průměrné náklady vzrostly o 7 %?

Pravdou je, že index spotřebitelských cen za svou existenci prošel řadou změn. V jednu chvíli představoval ukazatele skutečných cen, za které se zboží prodává, dnes se jedná spíše o jakýsi ukazatel životních nákladů. Z toho plyne, že pokud se míra inflace jeví jako 1,4 %, ve skutečnosti je daleko vyšší.

Jak moc vyšší? Podle ekonoma Johna Williamse je v současnosti hodnota blízko 9 %. A to už tvoří velký rozdíl. Znamená to, že peníze ztrácí hodnotu daleko rychleji, než to vypadá. A to je skutečná strašidelná historka.

A jak se tedy proti vysoké inflaci ochránit?

Bezpečným přístavem, kde se lze před inflací schovat, je fyzické zlato, které v čase hodnotu neztrácí, a zatímco měny svou hodnotu ztrácí, zlato roste. Můžeme si to představit třeba takto: Pokud jsme měli v 70. letech 50 000 Kčs mohli jsme si za ně koupit 500 g zlata nebo nové auto. To dnes za stejný obnos nekoupíme, ale za 500 g zlata stále ano. Zlato totiž naše peníze chrání a uchovává jejich hodnotu.

Jeho reputace jako bezpečného přístavu navíc nadále roste. Podle World Gold Council za třetí čtvrtletí letošního roku vyrostly podíly fondů krytých zlatem v portfoliích k rekordní hranici 3 880 tun, což do konce září představuje nárůst 272 tun drahého kovu.

Stejně tak rostly i soukromé investice do zlata. Nákupy zlatých slitků a mincí meziročně vzrostly o 48 %. Nejvíce se nakupovalo v Číně a v Turecku.

Investoři tedy vědí, jak se před inflací zabezpečit a našli svůj klidný dům, do kterého se mohou za strašidelné halloweenské inflační noci schovat. Pokud i vy chcete přečkat krizi v klidu a bezpečí, můžete začít hned (Jak se chránit před chudobou? iiplan jako strážce majetku).


Začněte spořit ještě dnes!

Vybudujte si své rodinné bohatství a sbírejte úrodu ze své investice

Fortuna chci spořit