Investovat už jako student? Máme pro tebe 7 rad + 1 bonusovou. Nastartuj svou cestu k dobrým penězům

Investovat už jako student? Máme pro tebe 7 rad + 1 bonusovou. Nastartuj svou cestu k dobrým penězům

13. 03. 2020

Radim Šlechta

Na investování nejsi nikdy moc mladý. Naopak, čím dřív se začneš o svoje peníze starat a pracovat na tom, aby sis zajistil spokojenou budoucnost a nemusel řešit, kdy ti přijde výplata, tím líp. Někdy ale není snadné zorientovat se ve světě investic.

 

Každý říká něco jiného a sledovat a předvídat vývoj cen akcií, fondů nebo komodit zabere hodně času, který je lepší věnovat mnohem zábavnějším činnostem. Jak tedy pracovat na svém investičním portfoliu, které tě bude posouvat dopředu a zajistí ti dobrý pasivní příjem (tzn. peníze, ke kterým nepřijdeš svojí aktivní prací)? Sestavili jsme pro tebe 7 rad + 1 bonusovou, díky kterým se za 5 minut dozvíš, jak investiční svět funguje.

 

1. Nikdy nevíš, kdy budeš potřebovat peníze

Jestli nemáš úplně stabilní příjem, určitě mysli na to, že může nastat situace, kdy budeš naléhavě potřebovat peníze nebo něco, co za ně můžeš směnit. Proto si u investic hlídej to, čemu se říká likvidita. Likvidní investice rychle vyměníš za peníze nebo za jiný majetek, což tě zabezpečí i v momentech, kdy se nebude tak úplně dařit.

 

2. Budoucnost ano, ale ne moc vzdálená

Právě pro to, že nemusíš přesně vědět, na co a kdy budeš peníze potřebovat, není úplně nejlepší dívat se do budoucnosti zbytečně daleko. Penzijní spoření, na které nebudeš moci sáhnout ještě hodně dlouho od jeho založení, je investice, kterou teď úplně nepotřebuješ. Začni s ním tak v 35.

Do budoucnosti se ale samozřejmě dívej. Ideální je najít si dlouhodobě prosperující investici, která má solidní likviditu. Plyne z ní, že ti bude dlouho fungovat, ty na ní budeš vydělávat a zároveň ji rychle prodáš, když budeš potřebovat.

Tady není pochyb, že je fajn sáhnout po zlatu jako historicky ověřeném aktivu. Spoříš do něj, funguje ti jako pojistka před horšími časy a zároveň ho kdykoliv a kdekoliv rychle prodáš.

 

3. Důležitá je pravidelnost

U investování hlavně ze začátku platí, že není důležité, jak velký je budget. Hlavní je pravidelnost. Když začínáš svoji investorskou kariéru v mladém věku, postačí ti dávat si stranou 5—10 % ze svého příjmu a pomalu si budovat svoje investiční portfolio. Malé věci, které děláš pravidelně, mají větší smysl než velké věci vykonané jednorázově. To platí všude. U cvičení, učení i investic.

 

4. Promluv si s rodiči

Spoří ti už rodiče? Mohou ještě teď začít, ukrojit ti třeba kousek z „kapesného“ a dát ho do něčeho, co ti bude později vynášet? Promluv si s nimi, zajděte za finančním poradcem a najděte společnou cestu, kam ti začnou část peněz spořit.

I tady platí, že je lepší sahat po likvidnějších formách, do kterých budou ukládat peníze postupně.

Když například sáhnete po našem iiplanu, už při 500 korunách měsíčně budeš mít ke konci školy solidní peníze ve zlatě, což je bezesporu strategicky jedna z nejlepších investic. Jeho cena totiž dlouhodobě roste a zaplatíš s ním na jakémkoliv místě na světě.

 

5. Ještě můžeš riskovat

Mládí má spoustu nevýhod, ale jednou nezpochybnitelnou investiční výhodou je, že jsi tu (zatím) sám za sebe — bez dětí, které musíš živit a bez hypotéky na krku. Kdy jindy tedy zariskovat než teď?

Můžeš sáhnout i po hodně výnosných, ale za to rizikovějších investicích, kterými jsou například akcie. Ale dávej pozor, nevsaď všechno na jednu kartu a najdi si k rizikovým investicím i nějaké bezpečné, které ti budou krýt investorská záda.

 

6. Stavebko? Jasně!

Oproti penzijnímu se stavební spoření určitě vyplatí. Čím dřív tím lépe. V budoucnosti budeš řešit bydlení a vzhledem k současné situaci je zajištění prostředků pro tento účel skoro nutností. Až se budeš stěhovat do vlastního, snížíš tím počáteční investici, takže tě vlastní bydlení tolik nezatíží. Navíc mít dnes vlastní nemovitost se vážně vyplatí.

 

7. Rozděl a panuj

Koukej na svoji investici jako na celek a neupínej pozornost jen k jedné investici. V současnosti je trend rozdělit peníze do tří oblastí - do cenných papírů (akcie, dluhopisy, atp.), nemovitostí a komodit. Každá část tady plní svou určitou funkci a dohromady fungují v každém počasí.

U nemovitosti můžeš začít s vlastním bytem, na který naspoříš třeba přes zmíněné stavebko. V případě komodit doporučujeme sáhnout po zlatě jako po pojistce peněz. Zlato odolává inflaci (jednoduše řečeno snižování kupní síly peněz) a prosperuje i v době krizí.

 

+1 bonusová rada. Nech si poradit

Pokud tě nebaví probírat se grafy cen jednotlivých aktiv a nabídkou spořicích a investičních produktů, svěř se do péče odborníka. Finanční poradce toto většinou baví a dokážou poradit, jak se spořením začít a do čeho investovat.

Zároveň sáhni po spořicích a investičních programech, které se ti přizpůsobí a všechny ty nudné záležitosti hlídají za tebe. Proč je takovým programem i náš iiplan si přečteš tady

 

Teď už ti jen popřejeme hodně štěstí v investování, a pokud ti článek pomohl, budeme rádi, když ho budeš sdílet dál na svých sítích a rozšíříš obzory i svým kamarádům.
 


Začněte spořit ještě dnes!

Vybudujte si své rodinné bohatství a sbírejte úrodu ze své investice

Fortuna chci spořit