Je zlato účinnou pojistkou proti inflaci? Co čekat od silného dolaru?

Je zlato účinnou pojistkou proti inflaci? Co čekat od silného dolaru?

29. 11. 2022
IBIS InGold

Na první pohled se může zdát, že nás inflace (např. v USA) pomalu začíná opouštět a její křivka i v ČR přinejmenším zpomaluje svůj růst. Na druhý pohled, ale vidíme, že se s rychle rostoucí inflací potýká nejen eurozóna, ale například i Německo, kde se meziroční míra inflace drží na 10 %. Přitom Německo je na inflaci obzvlášť citlivé. Navíc se dá předpokládat, že vzhledem k provázání ekonomik se německá inflace začne brzy přelévat i k nám, na tuzemský trh.

 

Centrální banky se snaží proti inflaci bojovat, zejména zvyšováním základních úrokových sazeb. V České republice se jako v jedné z prvních zemí zvýšila základní sazba na 7 % a ČNB brzdí inflaci stabilizací kurzu koruny i pomocí masivních intervencí. Pokud v minulosti velmi rozvolněná měnová politika centrálních bank zasela vítr, tak finanční trhy dnes sužuje bouře ztráty hodnoty prakticky všech tříd aktiv.

Důsledkům dříve příliš rozvolněné politiky centrálních bank se můžeme bránit tradiční ochranou, a to je investicí do fyzického zlata. Může se zdát, že zlato neroste tak rychle, jak bychom si přáli, ale ani pojistku si nekoupíte, když už Váš dům hoří.

Počátek současné krize, lze vystopovat již v polovině roku 2019. Od té doby si žlutý kov v korunách polepšil téměř o 30 %, což pokrylo míru inflace, která za tři roky dosáhla 29,8 %. Zlato je tedy skutečně účinnou pojistkou proti inflaci a ekonomické krizi. Vzhledem k tisíciletým zkušenostem se zlatem se dá předpokládat, že bude pojistkou našich financí i nadále. Ukazuje se to také na národních měnách, ve kterých je drahý kov cennější než v momentálně silnějším dolaru. Zatímco cena zlata v americké měně vzrostla od pololetí 2019 o více než 18 %, v eurech si zlato polepšilo o 35 %.

Do vývoje ceny zlata bude promlouvat hlavně silná pozice dolaru a důvěra v americkou ekonomiku. V případě české koruny pak politika ČNB, zejména pak její intervence ve prospěch jejího kurzu. Přestože je ČNB mimořádně devizově silná, nemůže posilovat kurz donekonečna a lze předpokládat jeho pokles. To se zákonitě projeví na korunové ceně zlata. Scénář růstového období zlata je jednou z nejpravděpodobnějších možností. Budoucnost však nelze předpovědět a vliv mimořádných událostí podceňovat. Nejstabilnější je dlouhodobá investiční strategie. Pravdivou odpověď na vývoj ceny zlata nám dá až čas.


Začněte spořit ještě dnes!

Vybudujte si své rodinné bohatství a sbírejte úrodu ze své investice

Fortuna chci spořit