Jim Rogers: „Tak napjatou ekonomiku si nepamatuji. Určitě sáhnu po kovech.“

Jim Rogers: „Tak napjatou ekonomiku si nepamatuji. Určitě sáhnu po kovech.“

11. 12. 2020
IBIS InGold

Dluh, který si na svá bedra vzala vláda Spojených států amerických nebo peníze, které FED horlivě tiskne, představují jedny z největších rizik pro rok 2021. Investor a spoluzakladatel investičního fondu Quantum Fund Jim Rogers popsal největší ekonomické hrozby pro příští rok. Rogersovy předpovědi patří k těm, které se plní. Byl jedním z prvních lidí, kteří předpověděli „komoditní boom“ v roce 2000.

Předseda Rogers Holdings a Beeland Interests v Singapuru sdělil agentuře Reuters, že v příštím roce očekává začátek pro trhy velmi těžkého období. Svěřil se, že si nepamatuje finančně náročnější chvíle, které přinese celosvětová zadluženost států.

„V roce 2008 si většina z nás zažila těžké časy, protože dluh na celém světě už byl prostě neúnosný. A pokud se podíváme na letošek, zjistíme, že dluh je ještě mnohem vyšší. Nikdy nemůžeme předpovědět, jak velký dluh je svět schopný udržet,“ řekl Rogers na summitu Reuters Global Investment Outlook 2020.

Podle něj je zásadním problémem centrální banka Spojených států amerických (FED), která neustále pokračuje v tisku, a hlavně v utrácení peněz. Situace bude zcela jistě pokračovat i za vlády Joea Bidena. Očekává, že na post ministryně financí Biden dosadí bývalou předsedkyni FED Janet Yellen.

„Yellen ráda tiskne a utrácí peníze, takže trend, který centrální banka razí, bude pokračovat,“ vyjádřil se Rogers. Zastává názor, že je třeba chránit se před korekcí amerického dolaru a zaplout do bezpečného přístavu.

Rogers přiznal, že zlato jako investici dříve přehlížel. Avšak všímá si, že jeho cena klesá a plánuje této příležitosti využít, aby se před výše zmíněnými „strašáky“ zabezpečil.

Vyjádřil se, že hodlá investovat jak do zlata, tak i do stříbra. Oba kovy vidí jako velké hráče při diverzifikaci portfolia.


Začněte spořit ještě dnes!

Vybudujte si své rodinné bohatství a sbírejte úrodu ze své investice

Fortuna chci spořit