Krátký vzestup akcií je spíše jenom pěnou dní

Krátký vzestup akcií je spíše jenom pěnou dní

30. 12. 2018

 

Redakce IBIS InGold, 30. 12. 2018

Zdá se, že akcie, které jsou již nějakou dobu pod silným tlakem, se vzpamatovaly. Avšak nic nenasvědčuje tomu, že by se jednalo o dlouhodobé zvednutí burz s akciemi ze své několikaměsíční cesty dolů. Podle americké banky Wells Fargo je příčina jasná. Penzijní fondy potřebovaly uvést do rovnováhy poměr držených dluhopisů a akcií. Nákup akcií v hodnotě 64 miliard USD v posledních dnech posledního čtvrtletí se tak zapsal do historie jako nejvyšší vyrovnání bilance v historii.

Wells Fargo varovala investory, aby nepodlehli panice a nezačali zoufale hledat způsob, jak se situací naložit. Koloběh trhu je v jádru neovlivnitelný a akcie se znovu zachvějí dříve, než se investoři mohou domnívat.

 
Penzijní aktiva banky dosáhla v roce 2018 ztráty 14 %, s největším podílem v prosinci, který představoval pokles o 8,5 %. To kontrastuje s celkovou kvartální návratností 1,6 %, kterou celkově zaznamenal americký dluhopisový trh.
 
Podle banky by akcie potřebovaly minimálně ještě jeden podobně silný a rozsáhlý nákup, aby se na delší dobu vzpamatovaly.
 
Ceny akcií jsou pod vysokým tlakem a v roce 2019 půjdou ještě níž, než tomu bylo doposud. Nepředpokládá se, že investoři budou akcie masivně nakupovat, a proto budou v roce 2019 na výši spíše dlouhodobá aktiva a bezpečné přístavy.
 
 
Prosinec 2018 byl pro S&P a Dow Jones Industrial Average nejhorším od roku 1931
 
 
Zdroj: Holger Zschaepitz, hlavní ekonom a finanční redaktor Die Welt 

Začněte spořit ještě dnes!

Vybudujte si své rodinné bohatství a sbírejte úrodu ze své investice

Fortuna chci spořit