Maďarsko zvyšuje zlaté rezervy. Brání se tak ekonomickým dopadům koronaviru

Maďarsko zvyšuje zlaté rezervy. Brání se tak ekonomickým dopadům koronaviru

21. 04. 2021
IBIS InGold

Centrální banka Maďarska MNB (Magyar Nemzeti Bank) v rámci dlouhodobých investičních plánů zvýšila své zlaté rezervy. Její vlastnictví drahého kovu stouplo z 31,5 tun na 94,1 tun. Investice do zlata Maďarsko zvyšuje již od roku 2018 a díky poslednímu nákupu se dostalo do první třetiny seznamu zemí držících zlaté rezervy.

Zlato je považováno za bezpečnou investici. Způsobuje to jeho dlouhodobá prosperita a fakt, že nenese úvěrová rizika. Společně s dluhopisy je zlato jedno z nejdůležitějších rezervních aktiv. To vnímají i centrální banky, které v posledních letech svá jmění napříč světem zvýšily (za rok 2018 a 2019 o 669 tun).

MNB své zlaté rezervy od roku 2018 ztrojnásobila. Se svými rezervami ve zlatě se zařadila na 36. příčku mezinárodního žebříčku. V Evropě je nyní na 3. místě a v rámci východní a střední Evropy drží prvenství. Na každého jednoho obyvatele Maďarska připadá 9,6 gramů zlata. Jako hlavní motivaci k současným nákupům uvádí banka ekonomická rizika, která vyplývají z pandemie COVID-19. Právě ekonomické neduhy, mezi které patří i přicházející inflace, jsou důvodem, proč banky, ale i soukromé osoby po zlatě, jako po bezpečném přístavu, sahají.

S nákupy maďarská centrální banka začala již v roce 2018, kdy zásadně zvýšila své rezervy ze 3,1 tun na 31 tun. Díky tomuto zvýšení se banka dostala na průměrnou úroveň, kterou držely i ostatní centrální banky střední a východní Evropy.

Maďarsko má, co se zlata týče, bohatou historii. Až do vypuknutí druhé světové války země zlaté rezervy neustále navyšovala. Po druhé světové válce se jí navrátily mince a cihly o celkové hmotnosti 30 tun a banka poměrně pravidelně pokračovala v nákupech drahého kovu. V době politické transformace v 90. letech se pak většiny svého zlata zbavila a dostala se z takřka 50 tun na pouhé 3,1 tuny. Nyní se k drahému kovu vrací, aby se ubránila ekonomickým hrozbám a vlastnila bezpečné aktivum, které si drží svoji hodnotu.


Začněte spořit ještě dnes!

Vybudujte si své rodinné bohatství a sbírejte úrodu ze své investice

Fortuna chci spořit