Náklady na těžbu zlata rekordně vzrostly. Co bude s kovem dál?

Náklady na těžbu zlata rekordně vzrostly. Co bude s kovem dál?

03. 05. 2023
IBIS InGold

Náklady na těžbu zlata rostou. Celkové náklady těžby na produkci jedné unce zlata (tzv. průměrné udržovací náklady, které zahrnují všechny přímé náklady těžby, cenu práce, potřebný materiál, náklady na energie, daně a licenční poplatky) v roce 2022 vzrostly meziročně o 18 %, tedy na 1 276 USD za trojskou unci. Překonaly tak o 14 % nejvyšší úroveň těžebních nákladů z roku 2012. Do jejich růstu se výrazně promítla pandemie i vypuknutí války na Ukrajině na začátku minulého roku.

 

Série vládních restrikcí během pandemie narušila globální dodavatelské řetězce. Zvýšená cena drahého kovu, kterou jsme v koronavirové době zaznamenali, umožnila zahájení výroby i v dražších provozech, což se ale promítlo do dalšího růstu udržovacích nákladů. Když na začátku minulého roku napadlo Rusko Ukrajinu, přidal se k těmto faktorům ještě růst cen energií a spotřebních materiálů. Zdražily například výbušniny a kyanid, které jsou pro těžbu zlata naprosto klíčové. Napětí na pracovních trzích v zemích, které se řadí mezi hlavní producenty zlata, navíc přineslo zvýšení nákladů na zaměstnance. Přestože se růst těžebních nákladů díky snížení cen energií a paliv i těžbě v dolech s vyšší kvalitou rudy v posledním čtvrtletí zastavil, průměrné udržovací náklady těžby jedné unce zlata za celý rok 2022 dosáhly nové rekordní výše 1 276 USD.

 

 

Poptávka po zlatě v loňském roce téměř vyrovnala rekord z roku 2011. To se muselo nutně promítnout i na straně nabídky. Produkce dolů vzrostla na čtyřleté maximum (3 612 tun). Podle zprávy Ministerstva průmyslu, vědy, energetiky a zdrojů australské vlády se dá očekávat, že světová produkce zlatých dolů do roku 2024 poroste v průměru o 1,8 % ročně a svého maxima ve výši 3 750 tun dosáhne v roce 2025. Za tímto předpokladem stojí především plánované otevření nových dolů v Kanadě. V dalších letech bude objem těžby opět klesat. Na celkové nabídce zlata se podílí také recyklace kovu. Autoři zprávy předpokládají, že ta bude naopak do konce roku 2024 klesat průměrně o 3,9 % ročně. Důvodem budou zvyšující se požadavky na snížení dopadů provozů na životní prostředí a konsolidaci průmyslu v Číně.

Stoupající náklady na těžbu i limitovaná celosvětová nabídka prokazují vzácnost zlata. Rekordní nákupy centrálních bank a vysoký zájem soukromých investorů a domácností v Německu, Asii, Africe, Rusku nebo Rakousku dokládají, že lidé jednoduše věří v jeho sílu bezpečného přístavu a chtějí se zlatem bránit růstu rizik a nejistot.


Začněte spořit ještě dnes!

Vybudujte si své rodinné bohatství a sbírejte úrodu ze své investice

Fortuna chci spořit