Němci a Rakušané překonali ve vlastnictví zlata i Švýcary. Oba národy v něm vidí bezpečnou ochranu svých rezerv

Němci a Rakušané překonali ve vlastnictví zlata i Švýcary. Oba národy v něm vidí bezpečnou ochranu svých rezerv

23. 01. 2023
IBIS InGold

Zlato se obecně považuje za bezpečný přístav a za investici, kterou se nejen během krize vyplatí mít ve svém portfoliu. Nyní se ukázalo, že je drahý kov oblíbený nejen u Švýcarů. Národ známý pro své bohatství, bezpečné banky a technickou preciznost nyní ve vlastnictví zlata předběhli Němci a Rakušané.

 

Švýcaři podle Handel Zeitung vlastní v průměru 95 gramů drahého kovu na osobu, zatímco Němci a Rakušané přibližně dvakrát tolik. Švýcaři jsou podle zveřejněného průzkumu ochotnější investovat do rizikovějších aktiv. Naopak historická zkušenost Němců vypovídá o tom, že mnoho lidí má na zlato vzpomínky už od dětství a že vzácný kov v jejich rodinách vždy hrál roli jako nástroj na ochranu bohatství a jako zajištění proti inflaci. Stabilitu, bezpečnost a ochranu svých investic ve zlatě vidí i Rakušané.

Podle výzkumu švýcarské univerzity St. Gallen, vedeném na vzorku 4‑5 tisíc lidí v každé zemi, vlastní Švýcaři v průměru 95 gramů zlata, Němci 205 gramů a Rakušané dokonce 220 gramů drahého kovu na osobu. Dohromady drží švýcarští soukromí investoři přibližně 265 tun zlata, rakouští 388 tun a němečtí 9 089 tun. V Německu je v soukromých rukách téměř 2,7x více zlata, než které drží samotná německá centrální banka.


Začněte spořit ještě dnes!

Vybudujte si své rodinné bohatství a sbírejte úrodu ze své investice

Fortuna chci spořit