Nůžky mezi fyzickým a papírovým zlatem se rozevírají. Změna přichází ze Švýcarska

Nůžky mezi fyzickým a papírovým zlatem se rozevírají. Změna přichází ze Švýcarska

16. 06. 2021
IBIS InGold

Nákupy zlata se mění, a to hlavně pro banky. Pro evropské banky začne od 28. června (pro banky Spojeného království od 1. ledna 2022) platit soubor nových regulí známých pod názvem Basilej III, které ovlivní podobu trhu s drahými kovy. Zlato od té chvíle povýší na aktivum první kategorie.

Co to znamená?

Zlato se v majetku bank v pohledu na likviditu a riziko dostává na úroveň velkých světových měn, například amerického dolaru a eura. Je tedy ověřenou bezpečnou a likvidní investicí a přesunem do první kategorie se v rozvahách bank oceňuje 100 % své hodnoty oproti původním 50 %.

Změny se však týkají pouze alokovaného zlata, za které můžeme považovat to, které klient přímo vlastní, tedy pouze fyzické zlato. Předpokládá se proto, že se banky, a to komerční i centrální, velmi brzy uchýlí k jeho dalšímu nákupu.

Nakupují ostatně od chvíle, kdy se o zařazení zlata podle Basilej III do první kategorie v roce 2017 rozhodlo. I minulý rok se nesl ve znamení zlaté horečky. Centrální banky nakoupily 651,5 tuny kovu, tedy nejvíc za posledních padesát let. Trend dokazuje, že zlato čeká růstové období.

Papírové zlato bude oproti tomu fyzickému, zdá se, na ústupu, a proto bude výhodnější své podíly ve zlatě převést do slitků nebo mincí. A čím dříve, tím lépe. Podle analýzy Andrewa Lana z investing.com by se totiž mohlo jednat o poslední šanci nakoupit fyzické zlato za tak nízkou cenu jako teď. Poptávka po nízkorizikovém aktivu totiž výrazně poroste.

 

O Basilej III

Basilej III je soubor mezinárodních opatření, která Basilejský výbor zavedl během poslední velké finanční krize, při které padla například významná banka Lehman Brothers. Nařízení si kladou za cíl předejít těžkým dopadům recese ekonomického cyklu – krize. Předpisy se týkají především kapitálové přiměřenosti bank, ale také zátěžového testování a hodnocení celkové likvidity trhu.


Začněte spořit ještě dnes!

Vybudujte si své rodinné bohatství a sbírejte úrodu ze své investice

Fortuna chci spořit