Od československé měnové reformy uběhlo 70 let. Zažíváme podezřele podobnou situaci?

Od československé měnové reformy uběhlo 70 let. Zažíváme podezřele podobnou situaci?

31. 05. 2023
IBIS InGold

Kdybychom vám řekli, že vaše peníze můžou zmizet ze dne na den jako pára nad hrncem, asi byste nám nevěřili. I nám by se zvedlo obočí, kdyby se nás o něčem takovém někdo snažil přesvědčit. Přesto se to už v historii Československa stalo. Od měnové reformy uplynulo sedmdesát let a na její důležité ponaučení bychom rozhodně neměli zapomínat.

„Naše měna je pevná a měnová reforma nebude, všechno jsou to fámy, které šíří třídní nepřátelé,“ těmito slovy tehdejší komunistická vláda ubezpečovala obyvatele, že se o své peníze nemusí bát. Na příslušných místech se ale už na zásadních změnách pracovalo.

Na základě politického rozhodnutí byla 30. května spuštěna „akce kulomet“ a hotovost z roku 1945 a dalších let mohli vlastníci vyměnit za novou měnu podle různých kurzů na základě výše hotovosti a úspor vlastníka. Staré vklady (vázané vklady vzniklé při měnové reformě v roce 1945) a závazky z cenných papírů vydaných před rokem 1945 byly anulovány stejně jako státní dluhopisy.

Lidé o své peníze přišli prakticky ze dne na den. Jednu „novou korunu“ vyměnili za pět starých, při vyšších úsporách se kurz ještě znevýhodnil. Ti, co měli v úsporách nad 50 tisíc korun, je měnili v poměru 30:1. Jakýkoliv nesouhlas potlačila vládnoucí strana hrubou silou. Chléb se sice z osmi korun zlevnil na dvě koruny 80 haléřů a kilo kávy už nestálo 1 500 korun, ale jenom 300, na ztrátu úspor a pokles kupní síly příjmů to však byla malá záplata. Reformu většina obyvatel pochopila jako velkou krádež a poškodila velké množství drobných i velkých střadatelů, živnostníků a obchodníků, kteří přišli o provozní kapitál.

 

Prožíváme měnovou reformu i teď?

Měnová reforma v roce 1953 proběhla na základě politického rozhodnutí. Podle některých hlasů pozvolna probíhá něco vzdáleně podobného i nyní.

Vysoká inflace stejně znehodnocuje sílu měny a ničí vytvořené úspory domácností i odložený provozní kapitál podnikatelů. Do značné míry je způsobena řadou politických rozhodnutí a nastavením měnové politiky, především celosvětovým i domácím tiskem peněz, což je letitá politika centrálních bank, obrovskými výdaji na dluh bývalých i současných vlád, a také nebývalým zdražením energií, za kterým stojí také politická rozhodnutí EU související se snahou o zlepšení životního prostředí (zdražení emisních povolenek, odstavení uhelných a jaderných elektráren). Probíhající válečný konflikt důsledky těchto rozhodnutí ještě zesílil.

To, že určitá "tichá" reforma právě probíhá, naznačila v komentáři pro server Echo24 i ekonomka Markéta Šichtařová. Argumentuje, že stejně jako v minulosti byla zásahem státu změněna hodnota platidla. Jako příklad uvádí expanzivní měnovou politiku a navyšování peněžní zásoby během lockdownů, které bránily tvorbě zboží a služeb.

„A pokud jde o ztrátu hodnoty měny, ta je krom jiného dána kupříkladu tím, že úspory v penzijních fondech kombinací nastavení dosažitelných výnosů a inflace jsou a budou znehodnocovány,“ uvádí Šichtařová.

Na začátku minulého roku o „tiché“ měnové reformě mluvil i investor Vladimír Brůna, který podobně jako Šichtařová viděl mezi současnou a historickou situací řadu paralel.

Různé měnové krize i reformy probíhají poměrně často, nebo minimálně častěji, než by si obyvatelé států přáli. Krizi momentálně zaznamenávají některé africké státy. I v České republice analytici z japonské finanční skupiny Nomura Holdings vyhodnotili aktuální riziko měnové krize (riziko propadu hodnoty měny) jako největší za posledních dvacet let (dalšími ohroženými zeměmi jsou například i Maďarsko a Rumunsko).

Zlato má oproti měně zásadní výhodu. Je vzácné a jeho množství je omezené. Přes veškeré historické výkyvy jeho hodnota dlouhodobě stále roste. Během krizí navíc dokáže uchránit majetek svých vlastníků, a to je důležité i dnes, kdy se na finančních trzích pověstné klidné vody začínají bouřit. Díky možnosti postupného nákupu zlata a dlouhodobému průměrování můžete získat velmi příznivou celkovou nákupní cenu.

Podle investora Brůny se investice do zlata, případně nemovitosti, může vyplatit přesně v takových situacích, kdy sice k měnové reformě nutně nemusí dojít, ale okolnosti a dopady měnové politiky historickou situaci připomínají. Nikdy koneckonců nevíme, kdy nás čeká další „akce kulomet“.


Začněte spořit ještě dnes!

Vybudujte si své rodinné bohatství a sbírejte úrodu ze své investice

Fortuna chci spořit