Osud irského zlata po Brexitu je nejasný. O svém plánu Irská národní banka mlčí

Osud irského zlata po Brexitu je nejasný. O svém plánu Irská národní banka mlčí

21. 12. 2018
IBIS InGold

Centrální Banka Anglie (Bank of England) ve svých trezorech drží většinu z irských zlatých rezerv. O tom, zda se majetek v kovu převede přímo do rukou Irské národní banky se ani jedna strana nevyjadřuje. Anglie v současnosti střeží téměř 200 milionů EUR v irském zlatě.

Mnoho států z různých evropských zemí, podobně jako Irsko, ukládá své zlaté rezervy v anglických trezorech. Na informace ohledně možného převodu drahého kovu pod vlastní správu je Centrální banka Irska dlouhodobě skoupá. Nechce sdělovat detaily, údajně kvůli tomu, že se jedná o ekonomicky citlivé informace. Neprozradila však ani, zda k němu dojde ještě před brexitem, nebo až po něm. Velká Británie se o okolnostech svého odchodu z Evropské unie musí rozhodnout do března příštího roku.

„Rozhodnutí, jak se bude nakládat s irskými zlatými rezervami, je na Irské národní bance,“ sdělila mluvčí banky listu Irish Independent. „Portfolio našich investic se řídí normami, jejichž dopady kontrolujeme a zvažujeme. Zmíněné normy jsou k dispozici v našich výročních zprávách,“ dodala. Kvůli citlivosti informací už neprozradila žádné další informace.

Irsko má jedny z nejmenších zásob drahého kovu v Evropě.  Celkových 6 tun odpovídá 209,3 milionům EUR. Země z nich drží ve vlasti jen 15,8 milionů EUR. Majetek v kovu tvoří pouhých 0,2 % celkových aktiv země.

Z Bank of England chce zásoby do svých rukou také Venezuela, jejíž státníci podle Reuters začínají jednat s jejím vedením. Drahý kov je pro zemi klíčový, kvůli své stabilitě během inflace. Ta by ve Venezuele měla do konce roku dosáhnout milionu procent.

Více o venezuelském zlatě: ANGLICKÁ CENTRÁLNÍ BANKA SE UČÍ Z CHYB A PODRUHÉ UŽ ZLATO TYRANOVI NEDÁ


Začněte spořit ještě dnes!

Vybudujte si své rodinné bohatství a sbírejte úrodu ze své investice

Fortuna chci spořit