Při krizi dluhopisů a akcií zlato jako aktivum prosperuje

Při krizi dluhopisů a akcií zlato jako aktivum prosperuje

12. 11. 2018
IBIS InGold
Říjen nebyl pro investory do cenných papírů příliš příznivý. Nejenže burzy zaznamenaly největší propady za mnoho let, ale ani tradiční „zajišťovací aktiva“, jako jsou například státní dluhopisy, se nevyvíjely tak, aby kompenzovaly vzniklé ztráty. Výsledkem toho bylo „trpící“ portfolio akcie/dluhopisy 60/40, které zaznamenalo největší propad od finanční krize. Zajímavé je, že se zlato, které bylo podle mnohých odsouzeno k smrti, i přes nepříznivé okolnosti odrazilo ode dna a začalo být chtěným aktivem. To vyvolává otázku, proč je drahý kov na svém vzestupu zrovna teď? Odpověď bychom mohli najít ve čtyřech následujících bodech, které uvedl Russ Koesterich.
 
 

Stalo se „laciným“

Z dlouhodobého hlediska se cena zlata a množství peněžní zásoby Spojených států amerických pohybují ruku v ruce. Jejich vzájemná korelace se přibližovala koeficientu 1 – tzn. že vzájemné kolísání bylo skoro identické. Ke konci letošního září se však tento koeficient dostal na hladinu 0,7 – nejnižší hodnotu od roku 2005. Dosud vždy platilo pravidlo, že pokud se koeficient dostane moc nízko – uvádí se 25 % pod dlouhodobý průměr – je průměrná návratnost v následujících dvanácti měsících 15 %. To znamená, že stejným procentem by mělo posílit i zlato.
 
 

Dolar se stabilizoval

Americká měna je od května relativně stabilní, přestože její index útočí na nejvyšší hodnoty za posledních pět měsíců. To je důležité vědět, protože rychle posilující dolar je překážkou ve stoupavé cestě ceny zlata, jak jsme mohli vidět letos na jaře. Stabilizace USD však tuto překážku z cesty odstranila.
 
 

Zvýšily se reálné sazby

Mimo posilující dolar zkoušely zlato i zvyšující se reálné sazby (tzn. úrokové sazby očištěné o inflaci). Když rostou reálné sazby, zlato jako investiční aktivum, které nenabízí žádný pevný výnos, může být méně atraktivní. Od ledna do první poloviny října se reálné desetileté výnosy zvýšily o 50 bazických bodů. Avšak od té doby dočasně dosáhly vrcholu v blízkosti úrovní dosažených v roce 2013.
 
 

Vzrostla volatilita akciových trhů

V kombinaci s tím vším hraje roli i těkavost akciových trhů. Ta přenáší zlato, které letos bylo ve stínu akcií, do popředí. Světlá cesta akcií k dvojciferným ziskům byla nedávno přerušena. Podle VIX indexu se volatilita na akciovém trhu od října zdvojnásobila. Zde nastává chvíle pro zlato. To totiž vždycky vyhrálo souboj s akciemi ve chvílích, kdy kolísá volatilita. Historicky, v měsících, kdy se volatilita dostala nad 20 %, zlato překonávalo americké akcie o více než 5 %.
 
 
Ve zkratce, zlato je na vzestupu právě díky volatilitě akciových trhů, stabilnímu dolaru a výši reálných sazeb. Tyto faktory pro kov tvoří prostředí pro prosperitu, která povede k vysoké poptávce po tomto kovu a zvyšování jeho ceny. Historicky se totiž zlato v podobných situacích ukázalo jako velmi žádané a pevné aktivum.
 

Začněte spořit ještě dnes!

Vybudujte si své rodinné bohatství a sbírejte úrodu ze své investice

Fortuna chci spořit