Regulace příjmů a 3 000 USD za unci zlata. Tohle jsou šokující předpovědi Saxo Bank pro příští rok

Regulace příjmů a 3 000 USD za unci zlata. Tohle jsou šokující předpovědi Saxo Bank pro příští rok

30. 12. 2022
IBIS InGold

Rok 2023 je za dveřmi a s ním i mnoho nezodpovězených otázek. Do čeho se vyplatí investovat? Jak vůbec bude vypadat trh ve světě, kde bude zuřit válka? Je vůbec šance se zabezpečit před nastupující ekonomickou recesí a jak z ní vyjít co možná nejlépe? Dánská investiční banka Saxo Bank vydala svou tradiční sbírku šokujících předpovědí, ve které se snaží na tyto otázky odpovídat.

Šokující předpovědi, jak už název naznačuje, nepředstavují oficiální predikce, jedná se spíše o méně pravděpodobné scénáře, které jako společnost i jako investoři máme tendenci podceňovat. Přitom, pokud by některá z nich nastala, bude mít ohromný dopad na celou politickou kulturu i společnost. Pojďme se podívat, jaká z těchto událostí by nejvíc zasáhla trh se zlatem.

 

Boj centrálních bank a vlád s inflací

Není rozhodně nemožné, že se přes veškerou snahu centrálních bank nepodaří zkrotit růst inflace. Ta v řadě zemí překonala maxima za několik desítek let (v USA a Velké Británii za 40 let, v Německu za 70 let) a pro zlato by následující rok 2023 mohl představovat pořádný odrazový můstek k cenovému skoku.

Investorům by totiž došlo, že snižování hodnoty hotovosti jen tak nezmizí. V kombinaci se zpřísňováním politiky americké centrální banky FED, možnými problémy s americkými vládními dluhopisy, zmírněním nulové tolerance nemoci COVID-19 v Číně, tamním nárůstem poptávky po drahých kovech a slábnoucím dolarem je možné, že cena zlata prudce stoupne.

Saxo Bank ve své předpovědi odhaduje, že fyzické zlato by i díky změně v reálných úrokových sazbách mohlo vystřelit vysoko nad hranici 2 075 USD za trojskou unci a už v roce 2024 překonat hranici 3 000 USD za trojskou unci.

  

Regulace cen i příjmu?

Rostoucí inflace a energetická krize s sebou totiž může přinést i regulované ceny a přídělové systémy. Už letos se objevují daně z mimořádných zisků energetických firem nebo zastropování cen tepla a elektřiny. Kvůli tomu se dá očekávat regulace cen i platů, která může způsobit další inflaci, pokles životní úrovně a špatné alokace prostředků a investic.

Letošní šokující předpovědi podle Saxo Bank inspiruje podobnost mezi dnešní Evropou a situací, která zde panovala na začátku minulého století. Tehdy totiž Norman Angell, nositel Nobelovy ceny za mír, předpovídal, že není možné, aby kontinent zasáhl větší válečný konflikt, ale jak víme, přišly hned dva.

Situace v příštím roce může být podobná a některé předpovědi řeší, jak by Evropa mohla situaci vyřešit. Saxo Bank mluví o zřízení ozbrojených složek EU, zákazu masné produkce do roku 2030 nebo zákazu daňových rájů. Satelitní země navíc podle společnosti mohou zjistit, že v „obchodní studené válce“ nebude snadné zůstat neutrální.

Přestože se nejedná o oficiální nejpravděpodobnější predikce a veškeré šokující předpovědi jsou spíše obrazem toho, jak by vypadal trh po některých zásadních změnách v politice nebo ve společnosti, je velmi zajímavé je sledovat. „Ve světě, kde centrální banky a vlády prohrávají boj s inflací, existuje nezanedbatelné riziko, že bude v roce 2023 na trzích docházet k větším šokům než kdy dřív,“ komentuje předpovědi Saxo Bank.

Na realitu nezbývá než si počkat, je ale vhodné vědět, že mezi podobné „nepravděpodobné scénáře“ patřila i předpověď odtržení Velké Británie od Evropské unie. I o tom jsme si mohli myslet, že to nikdy nenastane. Ale jak se říká: „Nikdy neříkej nikdy.“


Začněte spořit ještě dnes!

Vybudujte si své rodinné bohatství a sbírejte úrodu ze své investice

Fortuna chci spořit