Světový den spoření. Češi ho neznají, jeho poselství je však důležité pro finanční poradce, firmy i domácnosti

Světový den spoření. Češi ho neznají, jeho poselství je však důležité pro finanční poradce, firmy i domácnosti

09. 10. 2018

Redakce IBIS InGold

Peníze. Už po staletí nám pomáhají plnit si naše touhy, zalíbit se ostatním nebo si usnadnit cestu k vyšším cílům. Měří se jimi úspěch, životní úroveň a často také kvalita člověka. Ať chceme, nebo ne, peníze jsou nedílnou součástí našich životů. Měli bychom se tedy snažit udržovat si je v dostatečném množství, a hlavně se pokusit o ně nepřijít. Jak? Spořit, spořit, spořit!

Světový den spoření se slaví každého 31. října už 94 let. Toto datum mu bylo přiřazeno symbolicky na poslední den světové konference spořitelen v italském Miláně, kde ho roku 1924 vyhlásil tamní profesor ekonomie Filippo Ravizza. Kongresu se účastnilo celkem 29 zemí. Cílem bylo zvýšit povědomí o spoření a vyzdvihnout jeho význam ať už mezi finančními institucemi, tak i mezi fyzickými osobami. To, jak je důležité své finance rozumně ukládat pochopily také školy, sportovní kluby a podobné organizace, které se rozhodly navázat se spořitelnami spolupráci a rozšiřovat dále jejich apel.
 
Spoření je velmi důležité pro ekonomiky globální, ale i pro domácnosti nebo jednotlivce. Není proto divu, že tento svátek nepřišel jako rána z čistého nebe. Pro příklad ve Španělsku se svátek vykrystalizoval už v roce 1921. S myšlenkou „koketovaly“ také Spojené státy americké nebo Německo, kde bylo potřeba poučit o smyslu spoření občany po krizi v roce 1923, při které velká část z nich o své špatně uložené finance přišla. Na světový den spoření zůstávaly banky na různých místech otevřené déle, aby si všichni, po diskusi s poradci, mohli najít ideální způsob pro uchování svých peněz a rovnou ho zrealizovat.
 
Zlatá éra tohoto svátku nastala mezi lety 1955 a 1970.
 
 

Češi neslaví, Rakousko má dokonce svého maskota

V České republice je den spoření stejný jako každý jiný a povědomí o něm je velmi nízké. Neplatí to však ve světě. Bělorusko pořádá každoročně semináře, hry, „dobrodružné“ výpravy nebo třeba prezentace, aby zvýšilo schopnost svých obyvatel rozumně ukládat svoje finance. Minulý rok se na organizaci podílelo více než 20 000 lidí a během devíti měsíců zde proběhlo na tři sta událostí, které předávaly dětem a mladým lidem základní znalosti o investicích a spoření. Celkově se oslav v Bělorusku účastnilo 280 000 lidí, z toho 90 000 dětí a mladistvých. Ve Finsku se lidé mohli seznámit s osudy a know-how úspěšných lidí, kteří se podělili o své zkušenosti v oblasti investic. Do toho pořádaly banky a jiné finanční instituce pravidelné tiskové konference, aby se místní mohli dozvědět zprávy o finančním dění z první ruky. V Rakousku je den spoření natolik populární, že má dokonce svého oficiálního maskota. Jeho jméno je Sparefroh, což se dá přeložit jako šťastný, nebo veselý spořílek.
 
 

Rok 2018 ve znamení hashtagů

V současnosti dohlíží na správný průběh svátku organizace WSBI (The World Savings and Retail Banking Institute) a ESBG (The European Savings and Retail Banking Group), jejichž hlavním cílem je rozšířit finanční gramotnost a zodpovědnost do rozvojových zemí, kde ještě dnes většina lidí nemá své peníze nikde uložené a často ani nemá tušení o existenci bank.
 
Letos v rámci světového dne spoření probíhá kampaň, označená hashtagem #WhatDoYouWishFor? („Po čem toužíš?“). V rámci této kampaně sdílí lidé na sociálních sítích svá přání pomocí textu, písní, fotek nebo choreografie. V originalitě a kreativitě se totiž meze nekladou.
 
Svá přání můžete sdílet i vy. Napište ke svému příspěvku #WhatDoYouWishFor? a přidejte označení @WSBI_ESBG. Po čem toužíte vy?
 
 

Začněte spořit ještě dnes!

Vybudujte si své rodinné bohatství a sbírejte úrodu ze své investice

Fortuna chci spořit