Uplynulo deset let od krachu Lehman Brothers.Jak si vedlo zlato?

Uplynulo deset let od krachu Lehman Brothers.Jak si vedlo zlato?

10. 09. 2018

Redakce IBIS InGold

Deset let, kterých uplynulo od kolapsu Lehman Brothers jako součásti globální světové krize v letech 2007 – 2008, přineslo mnoho různých fází i zlatu a jeho ceně, s níž to bylo jako na houpačce. Pojďme se nyní za těmito roky ohlédnout a zjistit, jaké ony fáze byly a jak to s drahým kovem je nyní.

Společnost Lehman Brothers před deseti lety šokovala svět, když 15. září 2008 vyhlásila bankrot. Náznaky krize se však objevovaly už v roce 2007, v jehož druhé polovině vyletěla cena zlata prudce nahoru, a z 640 USD za trojskou unci se do března 2008 dostala na celých 1 000 USD. Tento vzestup totiž v doprovodu s problémy na hypotečních trzích evokoval v investorech riziko. Cena zlata měla posílit trh jako takový, a proto bylo zklamáním, když spadla i přes očekávání FEDu na 750,25 USD za trojskou unci, kde se 12. září 2008 ukotvila. Zlato se však díky chaosu, který krach Lehman Brothers na trhu vyvolal, zmátořilo a ještě ve stejném měsíci dosáhlo na 899 USD za trojskou unci. Následovalo dvouleté, poměrně prudké stoupání, které skončilo 5. září 2011 ranním fixem 1 896,50 USD za trojskou unci s následným mírným vzestupem na 1 900 USD ještě téhož dne.
 
Následně se finanční trhy začaly přiměřeně stabilizovat, FED držel úrokové sazby pod kontrolou a vlády začaly s programem kvantitativního uvolňování. 
 
Zajímavé je, že státní sektor v období od roku 2010 přesedlal ze své dosavadní pozice prodejce do role hlavního nákupčího. Od roku 2010 do roku 2017 zvýšil své zlaté jmění o 3 030 tun, což je přibližně jedenáctiměsíční globální produkce! Ti, kteří prodávali, pak argumentovali tím, že chtějí více diverzifikovat riziko a také chtěli více vydělat riskantnějším investováním.
 
 

Státní sektor upustil od rizika. Co na to investoři?

Mezi rokem 2011, kdy cena prudce vzrostla, a rokem 2013, kdy cena naopak prudce klesla, byla cena relativně ustálená, a investice tudíž nepředstavovala riziko. Touha po zisku a ochota riskovat klesala s kvantitativním uvolňováním, které probíhalo od roku 2012. Společnost COMEX toho roku rapidně snížila svoje zlaté zásoby. Napětí v oblasti zlatého kovu přišlo o rok později, kdy po vzoru COMEXu odcházeli i jiní významní investoři. Například z fondů ETF odteklo celých 880 tun zlata. Zmíněný COMEX zredukoval své zásoby meziročně z 587 tun na pouhých 103 tun na konci roku 2013. 
 
Naopak na vzestupu byly soukromé investice do zlata, které se mezi lety 2012 a 2013 takřka zdvojnásobily a výrazně si pomohl také sektor bankovní. V roce 2013 měli privátní investoři ve svém držení celých 1 445 tun, zatímco v roce 2009 vlastnili pouhých 536 tun. Nejvíce zlata putovalo do Číny.
 
 

Na další roky měla vliv nestabilní geopolitická situace

V dalších letech (až do roku 2015) odcházeli investoři od velkých fondů, jako ETF a COMEX, a ekonomika v USA se generálně vzato ustálila. Upustilo se od kvantitativního uvolňování a dolar posílil. Zlatu tyto roky však tolik klidu nepřinesly. Jakožto stálé aktivum nebylo moc populární a lidé dávali přednost spíše domácím akciím, které mohly přinést lepší výdělek (ale i ztrátu).  
 
Důležitým zlomem měly být roky 2016 a 2017, kdy cena drahého kovu opět vyletěla velmi prudce nahoru kvůli nestabilní politické situaci na celém světě. Svůj podíl mělo referendum o Brexitu a také zvolení Donalda Trumpa prezidentem USA. Své k tomu měla co povědět i krize v Turecku a Venezuele. Tamní centrální banky se zbavovaly svého zlata, ovšem s menším efektem, než nejspíš doufaly. 
 
I letos, díky pokračující obchodní válce a nejistotě kolem vývoje dolaru se lidé bojí o své finance a vracejí se k investici do zlata. Aurum totiž nepodléhá inflaci, většinu času je jeho cenová hladina relativně stálá a po pádu vždy následuje vzestup. Zlato tak představuje jeden z nejbezpečnějších způsobů, jak uložit své peníze.
 
 

Začněte spořit ještě dnes!

Vybudujte si své rodinné bohatství a sbírejte úrodu ze své investice

Fortuna chci spořit