Všichni toužíme po bezpečí. 3 důvody, proč ho přinese zlato v roce 2021

Všichni toužíme po bezpečí. 3 důvody, proč ho přinese zlato v roce 2021

24. 11. 2020
IBIS InGold

Zlato roste, zabezpečuje klidný život a svým investorům vydělává. A bude v tom pokračovat i v roce 2021. Nárůst více než 20 % předpovídá významná společnost Goldman Sachs a uvádí tři důvody, proč si drahý kov pořídit co nejdříve.

Podle analytika z největší investiční banky Goldman Sachs může v krátkodobém pohledu zlato mírně kolísat. Souvisí to s tendencemi investorů dívat se stále po nových a nových investičních příležitostech, a proto občas od zavedeného zlata odběhnou. Z dlouhodobého pohledu ale vždy zjistí, že bezpečí, které zlato představuje najdou jen málokde.

Proč tedy investovat do zlata, a žít tak bezpečný a spokojený život?

 

1. Inflace je strašák. Zlato je jako talisman

Goldman Sachs bere inflaci jako jedno z hlavních témat současné ekonomiky. Snižování hodnoty měn má velký vliv na pohodlí našich životů, a proto je třeba se proti nepříjemnému jevu bránit. Zlato v tuto chvíli pomůže stejně jako pomohlo při krizi minulé.

„Obavy z inflace budou tlačit cenu zlata vzhůru podobně jako při Velké finanční krizi (2008–2011). Hodnota tedy poroste až do chvíle, než se ekonomika vzpamatuje a bude zase prosperovat,“ uvádí banka Goldman Sachs, jejíž tým předpovídá na příští rok míru inflace větší než 3 %.

Hlavním důvodem jsou fiskální výdaje v souvislosti s ekonomickou obranou proti následkům pandemie nemoci COVID-19. „To povede k obavám z dlouhotrvající inflace a poptávka po zlatě se tak zásadně zvýší,“ vysvětluje společnost.

 

2. Dolar slábne

Americká měna průběžně klesá a Goldman předpovídá, že se ve znamení poklesu ponese i následující rok. Dolar a zlato jsou na sebe velmi silně napojená aktiva, a když jedno z nich padá, druhé prosperuje.

„Přichází zásadní průlom, kdy zlato nebude padat vlivem silného dolaru. Korelace mezi posilováním dolaru a poklesem ceny zlata pomalu mizí. To připravuje půdu pro růst ceny zlata i v roce 2021.“

 

3. Rozvíjející se trhy zvyšují svou maloobchodní poptávku 

„Rozvíjející se trhy jsou pro zlato zásadní. A poptávka po drahém kovu v rámci těchto trhů roste. Lidé touží po bohatství, které zlato přináší,“ hodnotí Goldman Sachs. Dodává také, že poptávka ze strany Číny a Indie se v současnosti normalizuje.

Podle společnosti podporuje cenu zlata i fakt, že s největší pravděpodobností do prezidentského křesla USA usedne Joe Biden. To znamená, že se výrazně snižuje riziko vysokých sankcí a cel, které Donald Trump uvaloval na různé zahraniční trhy. Zlato se tak stane dostupnějším napříč celým světem.

 

Jaká tedy bude cena zlata?

Společnost předpovídá, že se zlato již v příštím roce dostane na hodnotu 2 300 USD za trojskou unci. To znamená, že slitek Lady Fortuna právě o hmotnosti jedné trojské unce bude mít hodnotu více než 60 000 Kč.

Pokud tedy investujete do zlata ještě letos, brzy na své investici vyděláte více než 22 %.


Začněte spořit ještě dnes!

Vybudujte si své rodinné bohatství a sbírejte úrodu ze své investice

Fortuna chci spořit