Zlato je ve vlaku, který opouští stanici. V mnoha zemích už trhá rekordy

Zlato je ve vlaku, který opouští stanici. V mnoha zemích už trhá rekordy

02. 07. 2019

  Redakce IBIS InGold

Ross Norman, výkonný ředitel společnosti Sharps Pixley, přední světové společnosti zabývající se zlatem na svém webu uvedl komentář, kde vylíčil, že zlato teprve teď - po šesti měsících roku zlata - skutečně vyráží v rozjetém vlaku za slávou. Apeluje tím na investory, aby neotáleli a investovali do kovu dřív, než bude ještě dražší.

 

Známé podobenství praví, že hodíte-li žábu do vroucí vody, zpanikaří a ze všech sil se bude snažit vyskočit, aby si zachránila život. Vložíte-li ji ale do studené a začnete pomalu zahřívat, bude si klidně plavat ještě i ve chvíli, kdy už to v hrnci začíná bublat, aniž by postřehla nebezpečí.

„Jeden náš turecký klient dokonale odpovídá této pověstné situaci o žábě” vypráví Norman. Zákazník Sharps Pixley se údajně bál letos zvýšit své zlaté jmění. Podle slov klienta by jen blázen kupoval zlato, když je tak drahé. V ten moment netušil, že se voda kolem něj začíná pomalu vařit. Inflace v Turecku stoupla o 20 % a zlato v tamní měně vylétlo vzhůru raketovou rychlostí.

Případ, který Norman uvádí na začátek svého článku není ojedinělý. Může se zdát, že se zlato v posledních letech schovávalo v koutě. Skutečnost je ovšem jiná. Investoři podle Normana pozorovali převážně vývoj žlutého kovu ve vztahu k americkému dolaru. „Vypadalo to, jako kdyby ostatní měny nikdo nebral v potaz. Přitom jsou hodně důležité. Zlato se v 72 měnách blíží k rekordním číslům vůbec!” říká Norman. Podle něj společnost zapomíná, že Spojené státy americké tvoří pouhá 4 % světové populace.

Žlutý kov je například v Indii pouhá 2,5 % od dosažení rekordní výše své ceny v rupiích. Indové vnímají zlato jako „chytrou pojistku peněz”. Zároveň vědí, že se jedná o univerzální světovou měnu, která svou hodnotu neztrácí.

Jako další ukazatel, že se zlato dostane s cenou ještě výše, než mu analytici minulý rok předpovídali, uvádí ředitel Sharps Pixley lačnost centrálních bank, které nakupují již od loňské zimy. “Banky vědí, že je potřeba se zabezpečit. Tak rychle a intenzivně nenakupovaly drahé kovy od roku 1967.”

Na závěr článku Ross Norman říká, že jako prodejce zlata může působit jako cynik, který vyhledává špatné události a využívá je k prodeji zlata. “Jen konstatuji, co vidím. Navíc vím, jak na události může reagovat trh a že zlato bude fungovat vždy. Přeneste se přes to.”

Zlato nyní tedy již sedí ve vlaku, který se rozjíždí. Nejen podle Normana je třeba položit si otázku: „Jsem na palubě vlaku také? Protože ten stroj kvůli mně brzdit určitě nezačne.”


Začněte spořit ještě dnes!

Vybudujte si své rodinné bohatství a sbírejte úrodu ze své investice

Fortuna chci spořit