Zlato má na své straně silné zbraně. Jak moc vzroste už příští rok?

Zlato má na své straně silné zbraně. Jak moc vzroste už příští rok?

15. 10. 2020
IBIS InGold

Půda trhu se zlatem se stává čím dál úrodnější a předpovědi na rok 2021 jsou velmi optimistické. Současné analýzy tvrdí, že by cena drahého kovu v příštím roce mohla růst ještě významněji, než se dosud předpokládalo.

Hlavními tahouny ceny zlata jsou rostoucí potřeba zabezpečit se před krizí, měnící se geopolitické podmínky (ekonomická krize, fiskální podpora hospodářství, nebo třeba volby v USA) a fakt, že pověst zlata, jakožto bezpečného přístavu, se dostává do stále většího povědomí.

Cena zlata v poslední době zásadně narostla, čehož si spotřebitelé začínají všímat. Odklánějí se od dluhopisů, které jim poskytují jen mizivé výnosy a investují do zlata, a tak poptávka po kovu stále stoupá.

Soukromí investoři ale nejsou jediní, kteří do zlata ukládají své prostředky. Do hedgeových fondů, těžařských akcií nebo přímo fyzického zlata investují i centrální banky. Investoři i centrální banky mají jedno společné. Chtějí se ochránit před následky koronavirové krize, která pravděpodobně způsobí velkou míru inflace. Ta zlato nezasahuje, ale naopak podporuje jeho cenu a investice do něj může velmi zmírnit to, že peníze během ní ztrácí svou hodnotu.

„Zlato se ukazuje jako bezpečný přístav. Ochrana peněz před krizí. Formy investic se liší. Nejlepší a častou volbou je však fyzické zlato, které chrání daleko více než to papírové. Například v Indii a Číně roste poptávka po špercích,“ uvádí SMBA, asociace dohlížející na obchod s drahými kovy.

Zdroj: Bloomberg Intelligence, Metals Focus, WGC, GFMS, IMF

Podle této asociace bude rok 2021 pro cenu zlata velice zásadní. Málokdy se stává, že trh je kovu takto nakloněn a příští rok přinese celou řadu zásadních faktorů, které potlačí kov kupředu. Konkrétně se jedná o ekonomickou krizi, rostoucí míru inflace, stoupající popularita fondů, kde je zlato zastoupeno, slábnoucí dolar a nízké nebo záporné úrokové sazby na dluhopisech.

A na jakou cenu se tedy mohou investoři těšit? Podle analýz SMBA by zlato mohlo už příští rok vyrůst o 35 %, což by zvedlo cenu uncového slitku Fortuna na téměř 70 000 Kč. Cena ale může vyrůst i výše. Podle propočtů a odhadů dalších analytiků se cena Lady Fortuny může posunout dokonce přes 100 000 Kč.


Začněte spořit ještě dnes!

Vybudujte si své rodinné bohatství a sbírejte úrodu ze své investice

Fortuna chci spořit