Zlato s respektem k přírodě i lidem. Těžaři i zpracovatelé hledají odpovědnou a udržitelnou cestu

Zlato s respektem k přírodě i lidem. Těžaři i zpracovatelé hledají odpovědnou a udržitelnou cestu

21. 04. 2023
IBIS InGold

Velká část zlata, které se až dosud prodalo v Brazílii, pocházelo z nelegálních zdrojů. Drahý kov a jeho získávání se v současnosti naštěstí dostává do popředí společenského zájmu. Veřejnost i těžební společnosti samotné přemýšlí, jak jeho produkci udělat udržitelnější a ohleduplnou jak vůči životnímu prostředí, tak i vůči pracovníkům a původnímu obyvatelstvu.

Ibram, lobbystická skupina těžebního průmyslu, předpokládá, že přibližně polovina z ročně vytěžených 100 tun zlata se produkuje nelegálně a ani brazilská centrální banka neví, zda její rezervy pochází z těch „správných“ zdrojů. Současný prezident Luiz Inácio Lula da Silva se chce pokusit o řešení tohoto problému. Jde mu o ukončení odlesňování amazonských pralesů i zastavení zabíjení původních obyvatel, kteří umírali vlivem zavlečených nemocí nebo přímo ozbrojenou rukou nelegálních těžařů.

V mnoha rozvojových zemích, kde se těží významná část světové produkce cenných kovů, je situace podobná. Vlády a instituce jsou často pod vlivem různých lobbistických a mocenských skupin. A Brazílie je tak jen smutným příkladem.

 

Menší dopad na přírodu i lidské životy

Moderní technologie a zodpovědný přístup k těžbě a zpracování kovů je součástí standardu i hlavních dodavatelů IBIS InGold. I díky tomu jsou švýcarská rafinérie PAMP a Britská královská mincovna (The Royal Mint) lídry trhu.  Obě společnosti si stanovily vize, jak k těžbě přistupovat z environmentálního i lidskoprávního hlediska.

Britská královská mincovna se kromě těžby s ohledem na přírodu a recyklaci potřebných materiálů snaží o rovnoprávnost na pracovišti.  Deklaruje, že v jejích řadách nalezne práci každý bez ohledu na věk, rasu, pohlaví nebo sexuální orientaci. Staví se proti obchodování s lidmi a vykořisťování. To si hlídá i ve svém dodavatelském řetězci a aktivně se angažuje v potlačování moderního otroctví.

Enviro-Tek, dceřiná společnost MKS PAMP GROUP, švýcarské rafinérie, z níž pochází třeba populární slitky Lady Fortuna, se stará o zpracovávání vedlejších produktů těžby. Pravidelné výzkumy a konzultace s odborníky mají podle ní pomoci k těžbě odpovědnější k životnímu prostředí.

Podobně se o zlepšení na společenské i ekologické úrovni snaží i další rafinérie a těžební společnosti. Některé řeší například zodpovědné zacházení s vedlejšími produkty těžby a jejich bezpečnou likvidaci, jiné se k tématu hlásí formou příslibu etického chování a transparentnosti.

 

Udržitelnější i s českou technologií

O udržitelnější způsob se snaží i kontrolní orgány a profesní uskupení. World Gold Council usiluje o to, aby se jím definované zásady odpovědnosti staly široce uznávaným rámcem hodnot těžařských firem. Ke zlepšení situace může přispět i vývoj nových technologií, například glycinové loužení kovů, při němž se kov získává z rudy pomocí chemických reakcí. Po této české technologii sáhla i společnost Barrick Gold a je pravděpodobné, že se bude šířit i mezi dalšími těžaři.

IBIS InGold myslí nejen na klienty, ale i na životní prostředí a své zaměstnance. Stejné preference hledá u svých dodavatelů. Těší nás, že můžeme prohlásit, že rafinérie a mincovny, se kterými IBIS InGold spolupracuje, pomáhají činit těžbu a svět lepší, než byl dřív.


Začněte spořit ještě dnes!

Vybudujte si své rodinné bohatství a sbírejte úrodu ze své investice

Fortuna chci spořit