Zlato – šance na lepší budoucnost. Realita dnešní Venezuely

Zlato – šance na lepší budoucnost. Realita dnešní Venezuely

17. 08. 2018

Redakce IBIS InGold

Minulý týden dosáhla ve venezuelském hlavním městě Caracas cena šálku kávy s mlékem astronomické hodnoty 2 milionů bolívarů. Před rokem přitom stejná káva, na stejném místě, stála 2 300 bolívarů. To je inflace skoro 87 000 procent!

Ceny se v současné Venezuele znásobují zhruba každých 18 dní. Mezinárodní měnový fond odhaduje, že inflace ve Venezuele dosáhne do konce roku astronomického 1 milionu procent! Venezuela se dostala na stejnou cestu jako v minulých letech Zimbabwe nebo ve dvacátých letech minulého století Německo, kdy na bochník chleba nestačilo ani stavební kolečko plné peněz. 

Venezuelský socialistický prezident Nicolas Maduro plánuje hyperinflaci vyřešit tím, že země na současné měně škrtne pět nul. Zimbabwe chtěla porazit hyperinflaci vydáním bankovky s nominální hodnotou 100 bilionů zimbabwských dolarů - ta však nestačila ani na nákup jízdenky na autobus v hlavním městě. Bez strukturálních reforem ekonomiky není možné, aby se hodnota bolívaru ustálila a hospodářství začalo normálně fungovat.

Ale zpět k situaci ve Venezuele. Uprostřed korupce a kolapsu ekonomiky je jedinou šancí země, jak splácet své závazky, prodej zlatých rezerv. Ještě před dvěma lety byla Venezuela v žebříčku zemí co do velikosti zlatých rezerv na 16. místě. Dnes je na 26. a rozprodej dále pokračuje. Venezuela prodala již více jak polovinu svých zlatých zásob a v současné době je státem, který zlato nejvíce prodává.

Je těžké představit si, že v roce 2001 byla Venezuela nejvíce prosperující zemí Jižní Ameriky, zemí s obrovskými zásobami ropy a byla také čtvrtým největším těžařem zlata na světě. V současné době je to již jen zašlá sláva. Přírodní bohatství sice stále zůstává, ale schopnost těžit je, a případně je zpracovat, prudce klesá. V roce 2011 těžila Venezuela více jak 3 miliony barelů ropy denně a v současné době se očekává, že v roce 2019 klesne její denní produkce pod hranici 1 milionu barelů denně, přitom ropa je jediným významným exportním artiklem země.

MMF předpověděl, že hrubý domácí produkt klesne v roce 2018 o 18 procent, což bude již třetí rok po sobě, kdy pokles HDP bude dvojciferný.

Venezuelané se snaží zemi hromadně opouštět. Odhaduje se, že minulý rok uprchly ze země skoro 4 miliony lidí, což je více jak 10 % veškerého obyvatelstva. Opustit zemi je však stále složitější. Většina zahraničních leteckých společností zrušila z důvodu narůstající kriminality a výpadků elektřiny všechny lety do země. Jedinou americkou společností, která zajišťuje jedno spojení denně mezi Miami a Caracasem je American Airlines. Ještě před dvěma lety tato dvě města spojovalo až 40 spojů denně.

 

 

Řešením pro mnoho rodin tak zůstává zlato. Kurz zlata vůči bolívaru  v současné situaci ztrácí smysl, protože se mění každým okamžikem, ale od začátku roku narostla jeho hodnota o 3,1 milionu procent. Ve Venezuele začíná fungovat pravidlo strachu, v okamžiku destrukce národní měny stoupá poptávka po zlatě. Venezuelská rodina, která v minulosti ukládala své úspory do zlata, má proto nyní daleko lepší šanci přežít současný kolaps, případně z Venezuely uniknout.

Zlato může v extrémních případech, jako je i tento, pomoci zachránit životy. V roce 1975, po pádu Saigonu, se podařilo mnoha jihovietnamským rodinám uniknout jen proto, že měli zlato. Místo na jedné z tisíců prchajících lodí stálo dospělého člověka přibližně 10 uncí, dítě bylo za polovic. Díky zlatu se tak mnoho rodin zachránilo a mohlo začít nový život v Kanadě, USA nebo Austrálii.


Začněte spořit ještě dnes!

Vybudujte si své rodinné bohatství a sbírejte úrodu ze své investice

Fortuna chci spořit