Zlato se v roce 2022 může vrátit k růstu. Mohou za to úrokové sazby

Zlato se v roce 2022 může vrátit k růstu. Mohou za to úrokové sazby

29. 12. 2021
IBIS InGold

Zlato v roce 2022 pravděpodobně znovu poroste. Tvrdí to předpověď investičního fondu BlackRock. Ten má pod svou správou aktiva v hodnotě přibližně 9 bilionů dolarů a jedná se tak o jednoho z největších hráčů na trhu. Hlavním motorem růstu ceny drahého kovu budou podle BlackRock nízké reálné úrokové sazby společně s poptávkou Američanů po aktivech, která ochrání jejich investice před očekávaným poklesem cen akcií.

 

„Z historického hlediska období, kdy se sentiment vůči zlatu a zlatým fondům stává velmi negativním, obvykle představuje nákupní příležitosti,“ řekl Evy Hambro, globální vedoucí tematického a sektorového investování ve společnosti BlackRock. Vyvrátil tak předpoklad, že by v příštím roce mělo zlato spíše klesat. I přesto, že je podle něj v relativní nemilosti, je pravděpodobnější další růst.

Z fondů se zlatem, které jsou obchodované na burze a kryté fyzickým kovem, v roce 2021 peníze odtékaly. SPDR Gold Shares, největší zlatý ETF fond, letos zatím zaznamenal čistý odliv více než 10 miliard USD, což je nejvíce od roku 2013 a tento objem odpovídá přibližně 193 tunám zlata. Možný pokles ceny podle Hambra může znamenat zvýšení zájmu o investici třeba právě do těchto fondů.

Promítnout by se také mohl předpoklad dalšího růstu inflace. Federální výbor pro volný trh revidoval mediánovou projekci inflace v roce 2022 na 2,6 % z 2,2 % a centrální banka Spojených států Fed zároveň stanovila plán na zvýšení sazeb v nadcházejících letech, počínaje třemi zvýšeními v roce 2022.

„Jsou to reálné úrokové sazby, které jsou pro zlato nejdůležitějším faktorem, a ty se řídí úrokovými sazbami a inflačními očekáváními,” řekl Hambro. Lidé by podle něj za účelem diverzifikace měli do zlata investovat. Akciové trhy se pohybují na úrovních historických maxim a s takto napjatým akciovým trhem se pojí značné riziko dalších ekonomických následků pandemie.

Podle Rhony OConnell, hlavní analytičky skupiny StoneX, ukazuje zlato důvěru investorů v současnou společnost, a ta je v dnešní době velmi kolísavá. I ona ve své předpovědi zdůrazňuje, že by se zlato v příštím roce mohlo vrátit na cestu růstu právě kvůli negativním úrokovým sazbám v mnoha zemích. Pokud by se zvyšovaly, touha investovat by se mírně uvolnila. Rizikem by mohla být pouze cyklická změna, jakou jsme viděli v roce 2013, kdy se ETF fondy zbavily téměř 900 tun zlata. To by trh vykolejilo, ale přebytek likvidity v systému naznačuje, že je to nepravděpodobné. Reálné úrokové sazby tedy zůstanou v záporných číslech, i kdyby se ukázalo, že je inflace přechodná.

 

Reálné úrokové sazby* – listopad 2021
Argentina
-14,1 %
USA
-6,7 %
Turecko
-5,4 %
Eurozóna
-5,4 %
Polsko
-5,1 %
Norsko
-4,9 %
Kanada
-4,5 %
Nový Zéland
-4,2 %
Spojené království
-4,1 %
Dánsko
-4,0 %
Česká republika
-3,3 %
Austrálie
-2,9 %
Švédsko
-2,8 %
Jižní Korea
-2,7 %
* Reálná úroková sazba je vypočtena jako rozdíl úrokových sazeb stanovených centrální bankou země a aktuální mírou inflace. Dá se také říci, že reálné úrokové sazby ukazují, jak se zhodnocují či znehodnocují peníze uložené na bankovních účtech. V současnosti bankovní vklady ve většině zemí ztrácí na své hodnotě.

 

Pokud se vlna silného dolaru skutečně chýlí ke konci, je podle ní pravděpodobné, že se zlato bude se svou cenou v příštím roce pohybovat okolo 1 900 USD za trojskou unci. Podobně se může dařit také stříbru. U toho ale O’Connell zdůrazňuje vyšší volatilitu, proto jej doporučuje převážně trpělivým investorům.


Začněte spořit ještě dnes!

Vybudujte si své rodinné bohatství a sbírejte úrodu ze své investice

Fortuna chci spořit