Zlato září. Cena překročila 2 600 USD

Zlato září. Cena překročila 2 600 USD

20. 09. 2024
IBIS InGold

Cena zlata pokračuje ve své cestě vzhůru. Poté, co FED poprvé od roku 2020 snížil úrokové sazby, a to hned o 0,5 %, se cena zlata dotkla hranice 2 600 USD za unci. Aktuálně (20. 9. 2024, 19:00 hod. SEČ) se zlato obchoduje nad 2 620 USD. Jaká bude jeho další cesta?

Kromě úrokových sazeb mají na růstu ceny stále svůj podíl také makroekonomické a geopolitické nejistoty, které přispívají k posilování pozice zlata jako bezpečného přístavu. Další podstatný vliv má i diverzifikace rezerv centrálních bank (Cena zlata roste, banky ale v nákupech pokračují. Proč rozšiřují své rezervy?).

Zlato drží silnou dynamiku růstu a roste již několik měsíců. V americkém dolaru jeho cena meziročně vzrostla o více než 25 %. Standardizovaný zlatý slitek o hmotnosti 400 oz (cca 12,4 kg, používaný v mezinárodních obchodech i centrálními bankami) nyní stojí přes 1 000 000 USD, zatímco ještě v říjnu loňského roku byla jeho cena 725 000 USD.

„Současné trendy jsou pro zlato velmi pozitivní,“ uvedl analytik Kyle Rodda ze společnosti Capital.com a cena zlata by během příštích 12 měsíců mohla podle něj vyšplhat až na 2 800 dolarů za unci (tedy o dalších cca 8 %).

A není sám. Názor, že zlatu nyní hraje vše do karet, podporují i mnozí další analytici.

„Předpokládá se, že cena zlata bude mít v příštích měsících silnou podporu díky slabšímu dolaru, nižším výnosům u dluhopisů a zvýšenému geopolitickému napětí,“ uvedli například analytici ze společnosti BMI.

Současná rally na zlatě bude pokračovat i podle predikcí banky UBS. Cenu zlata vidí do poloviny roku 2025 na úrovni 2 700 USD za trojskou unci a investorům doporučuje zařazení zlata do portfolií. Podobný vývoj ceny očekává také banka Goldman Sachs, která hodnotu 2 700 USD za trojskou unci predikuje už na začátku příštího roku (Zlato je právě teď nejlepší investicí, říká Goldman Sachs).

 

Není cena už vysoká? Vyplatí se zlato nakoupit? Důležité je uvědomit si, že žádné aktivum, včetně zlata, neroste přímočaře. Využijte možnosti přidávat zlato do svého portfolia postupně. Díky pravidelným nákupům budete cenu pořízení investičních slitků a mincí průměrovat, při využití spořicích programů IBIS InGold můžete při nákupu větších gramáží získat výhodnější gramovou cenu zlata. Případných korekcí ceny pak můžete využít k navýšení podílu zlata ve vašem portfoliu.


Začněte spořit ještě dnes!

Vybudujte si své rodinné bohatství a sbírejte úrodu ze své investice

Fortuna chci spořit